To je to što me zanima!

Autoosiguranje nije vezano uz procjenu štete od majstora?

Majstor procjenjuje što bi sve trebalo popraviti da se vozilo dovede u vozno stanje i prođe tehnički pregled, te bude sigurno u prometu za sebe i za druga vozila i vozače
Vidi originalni članak

Pitanje: Imali smo prometnu nesreću prije nekoliko dana, čovjek nam je oduzeo prednost, nije stao na znak stop iz sporedne ceste. Naš auto je služba odvezla kod majstora, a autoosiguranje krivca nudi nam totalnu štetu 7.000 kn, a autolimar nas traži 30.000 kn. Koja su naša prava, jer ne žele čuti ništa više od nas, ponuda je uzmi ili ostavi?

Na pitanje čitatelja odgovara Ivan Ožanić,dipl.ing. iz tvrtke "Sudsko vještačenje Ožanić Zagreb".

Odgovor: Bitno je znati koliko je vozilo bilo staro u trenutku štetnog događaja, ali ako osiguranje nudi naknadu za totalnu štetu, to bi moglo značiti da Vam je vozilo staro preko 10 godina, amortizirano je i nije isplativo za popravak, odnosno popravak vozila bi koštao znatno više od njegove vrijednosti neposredno prije štetnog događaja, te se u tom slučaju isplaćuje tzv. totalna šteta.

Autoosiguranje nije vezano uz procjenu majstora. Majstor procjenjuje što bi sve trebalo popraviti da se vozilo dovede u vozno stanje i prođe tehnički pregled, te bude sigurno u prometu za sebe i za druga vozila, vozače i putnike. Ako vrijednost popravka premašuje vrijednost amortiziranog vozila u trenutku štetnog događaja isplaćuje se tzv. totalna šteta. Ako sumnjate u vjerodostojnost procjene tzv. totalne štete autoosiguranja, možete zatražiti privatno vještačenje iz područja prometa za izračun vrijednosti vozila neposredno prije štetnog događaja.

Postoje i tablice vrijednosti vozila po marki, tipu i godini proizvodnje, što obično koriste autoosiguravajuće kuće, međutim tu nije uključena tzv. dodatna oprema, te bi u tom slučaju opet trebalo konzultirati vještaka, koji opet iziskuje dodatni trošak, tako da je kod vozila koja su amortizirana i imaju malu vrijednost, vlasnik uvijek oštećen iako za štetni događaj nije ni malo odgovoran. Vi možete eventualno tražiti naknadu štete radi izgubljene zarade ako Vam je vozilo služilo u privredne svrhe, a štetu trebate dokazati dokumentacijom, svjedocima i dr.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 09.05.2014.

    sve je divno i krasno kod osiguranja dok se nešto ne dogodi....onda dolaze problemi!

  • 101Z 08.05.2014.

    imao sam slicni problem oduzeto prednost i osiguranje mi nudilo 4000 kn a steta preko 14.000 kn.. Ali evo vozim strane tablice i pozvao sam moje osiguranje jer sam mislio da su mogli sloziti bez umjesanja mojeg osiguranja..Moje osiguranje je poslalo prijevoz za moj auto meni platili put sa avionom i jos taxi od Amsterdama do kuce. I jos stetu popravili. A racuna su dobili Croatia Osiguranje od 32.000kn i platili u roku od 15 dana.

  • POTPEC 08.05.2014.

    Znači uvjek smo zajebani od osiguravatelja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare