To je to što me zanima!

Čarobna boca: Čisti li vodu ili džepove naivnih ljudi

Napravljena je od programiranog stakla koje u pet minuta pretvara vodu iz slavine u izvorsku, tvrdi slovenski proizvođač. Stručnjacima je to lažno reklamiranje.
Vidi originalni članak

Riječ je o Flaški, osobnoj boci za vodu, koja je po cijeni od 200 kuna prodana u 80.000 primjeraka. Je li riječ o triku ili inovaciji, istražila je HRT-ova emisija “Potrošački kod”. 

- Voda od izvora pa do slavine teče kroz duge tamne cijevi, koje su ravne i pod visokim pritiskom. To nije prirodno gibanje vode. Našom tehnologijom vodu vraćamo u oblik kakav je imala na izvoru - objasnio je Maks Vrečko, slovenski inovator i proizvođač Flaške, u “Potrošačkom kodu”. Staklene boce proizvode se na sjeveru Italije, a programiraju se u slovenskom pogonu uz pomoć orgonskih topova. Boca se u postupku koji traje 90 minuta navodno magnetizira. Proizvođač čak tvrdi da se proizvodnja boce temelji na kvantnoj fizici iako ne objašnjavaju što pod tim misle. 

- Spominju kvantnu fiziku kako bi cijeli projekt bio mističan. Mislim da samo iskorištavaju opće neznanje ljudi i tako daju kredibilitet svom proizvodu - rekao je Davor Horvatić, koji radi na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno- matematičkog fakulteta. Hrvatski zavod za javno zdravstvo napravio je analizu vode iz slavine i one koja je bila u Flaški te nije uočio nikakvu značajnu razliku. 

- Ne vidim svrhu punjenja. Voda iz Flaške ista je kao voda koju ulijete u bilo koju posudu - zaključio je Željko Dadić iz HZJZ-a. Unatoč svemu, Slovenci su svoj proizvod patentirali pri UN-ovoj organizaciji za patente. Uskoro bi se u cijelu priču mogla umiješati sanitarna inspekcija. Ako utvrde da proizvođač dovodi potrošača u zabludu, Slovenci bi mogli platiti 50.000-100.000 kuna kazne.

PMF:stvaraju problem tamo gdje ga nema 

Boca navodno smanjuje genotoksičnost vode za 45 posto. Međutim, zdravstveno ispravna voda nije genotoksična, pa se ono što ne postoji ne može niti ispraviti, rekli su stručnjaci na zagrebačkom PMF-u.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • gazimar 08.09.2013.

    Prodajem čarobnu frulu koja kad pušete u nju smanjuje posljedice od pušenja za 35 %. Cijena 1-og korištenja 200 kn. Pomaže samo ženama. 099 244385

  • ecume 07.09.2013.

    koja glupost od boce, ne znam tko nasjeda na takve čarobne boce. Ali su jako lijepe.

  • sl1969 05.09.2013.

    ne verujem ništa slovencima

Komentiraj...
Vidi sve komentare