To je to što me zanima!

Cijene energenata: Koji način grijanja je najjeftiniji?

Usporedili smo cijene energenata koji se u Hrvatskoj najčešće koriste za centralno grijanje u obiteljskim kućama. Saznajte koju opciju odabrati za najveću uštedu
Vidi originalni članak

Iskoristivost kotla na drva navedenog u tablici je 70 posto, što znači da se 30 posto energije gubi. Unatoč tome, drvo je i dalje najisplativiji energent. Sad zamislite da se radi o modernijem kotlu iskoristivosti 92 posto, ušteda bi bila još veća. U tablici, koju je izradio Servis Perković iz Zagreba, struja je najskuplji energent za centralno grijanje. U odnosu na drva skuplja je gotovo tri puta. - Pri odabiru energenata za grijanje našeg doma najbitniji podatak je cijena toplinske energije dobivene iz radijatora. U izračun te cijene uzeli smo u obzir sve gubitke nastale pri pretvorbi energije iz goriva do topline u stanu. 

Zaključak je da je toplinska energija dobivena loženjem drveta najjeftinija - objašnjava stručnjak Neven Perković i dodaje da je drvo u raznim oblicima (cjepanice, pelet, sječka) vrlo popularan energent u Europi, a njegova upotreba u kućanstvima i dalje naglo raste. Osim prihvatljive cijene, radi se o domaćem, ekološki prihvatljivu, obnovljivu energentu. U zadnje vrijeme proizvođači kotlova na pelet dosegli su iskoristivost od 92 posto. - Ipak, još su na tržištu prisutni rasipni kotlovi na cjepanice s iskoristivošću manjom od 70 posto. Lako je primijetiti da je učinkovitost kotla za centralno grijanje vrlo značajan faktor pri odabiru opreme za grijanje - napominje Perković

Također, u kotlovnicama i sustavima centralnoga grijanja u Hrvatskoj nalazi se velik broj uređaja koji su stariji od 15, 20, pa čak i 30 godina. - U to vrijeme, slično kao i u autoindustriji, energetskoj učinkovitosti i ekologiji nije se pridavala pozornost. Ti stari uređaji vrlo su rastrošni te ih se treba hitno riješiti. Naime, radi se o potrošnji povećanoj od deset do čak 30 posto u usporedbi s uređajima nove generacije - kaže Perković. Osim što, kad je ušteda u pitanju, treba paziti koji energent upotrebljavamo, važno je dobro izolirati kuću kako se energija ne bi uzaludno gubila. Na taj se način potrošnja može smanjiti između 40 i 60 posto, a uloženi novac u fasadu vratiti za nekoliko godina.

Cijena je za kWh “topline” koja izlazi iz radijatora

Energetska vrijednost goriva izražena je u kilovat satu (kWh) po jedinici mjere pojedinoga goriva za centralno grijanje u obiteljskim kućama. Cijena za svaki energent izražena je za kWh toplinske energije koja izlazi iz radijatora i grije prostor.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • ecolozzi 15.01.2016.

    Sve je to ok s drvima, ali koliko ima ljudi na svijetu, udri po drvetu i boli me kit...a nije baš neko riješenje.

  • ludom 24.02.2014.

    U Hrvatskoj je najjeftiniji onaj ljetni način.

  • vackon 20.02.2014.

    Koliko je isplativo grijanje na inverter klima uređaj? Jel to netko zna i ima računicu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare