To je to što me zanima!

Crne liste: Banke razmjenjuju podatke o većim neplatišama

"Radi se o prijenosu financijskih podataka, a ne osobnih", objašnjavaju. Informacija o velikim dugovanjima u sustavu razmjene između banaka ostaje tri godine
Vidi originalni članak

Niste nekoliko mjeseci platili ratu kredita, upali ste u minus koji ne možete platiti, imate visoko zaduženje na kreditnim karticama. Uslijedili su pozivi upozorenja bankarice. Dug se gomila, kao i kamata, a na leđa vam pada još jedan golemi teret: obilježeni ste, bar u sustavu banaka. Bacaju vas na crnu listu. Narod je tako prozvao Sustav razmjene informacija (SRI) između banaka. Kriteriji za ulazak u klub neplatiša jednaki su za sve banke: starost duga, raskid kredita ili ukidanje kartice, utuženje zbog neplaćanja kredita, pokušaji prevare, objašnjavaju iz Hypo banke. 

Sustav razmjene funkcionira vrlo jednostavno. - Informatički sustavi banaka identificiraju neuredne dužnike. Mjesečno šalju podatke u sustav te u istom ritmu dobiju popis dužnika od SRI-ja - objašnjavaju u HUB-u. Mnogi klijenti bunili su se jer ih banke nisu tražile pristanak nego su olako prenijele njihove osobne tajne podatke, ali banke su odmah doskočile: - Radi se o prijenosu financijskih podataka, a ne osobnih, pa nije potreban poseban pristanak klijenta - kažu iz HUB-a. Mnogi koji su na listi jedini izlaz vide u dizanju novog kredita kako bi zatvorili prijašnje. SRI ne obvezuje banke da vam više ne daju kredite. Ako ste neuredni u tri banke, četvrta vam ga može dati, barem u teoriji. No realno ga je gotovo nemoguće dobiti. - Ako ste na crnoj listi, vjerojatno već imate kredit u većem iznosu od onoga što možete vraćati ili su pokrenuti mehanizmi prisilne naplate po vašem računu, jednostavno rečeno prezaduženi ste. Za banku rizični klijent - kažu stručnjaci. 

Kriteriji: Na listi nećete završiti zbog jedne neplaćene rate

S obzirom na to da je većina dospjela na crnu listu jer su ostali bez posla ili ne dobivaju redovito plaću, agonija se produljava, a mnogima treba i nekoliko godina da se iz svega izvuku. Čak i kad sve poplaćate, ostajete u sustavu. - Kad neuredan klijent više ne ulazi u kategoriju neurednih dužnika (bilo da podmiri sva dugovanja, bilo da postane dovoljno ‘uredan’) banka ga ne šalje u razmjenu te mu sustav automatski dodjeljuje datum brisanja statusa ‘neurednog’ koji tada vide sve banke. Informacija ipak ostaje u bazi podataka još tri godine - kažu u Hrvatskoj udruzi banaka.

Razlika između crne liste i registra obaveza po kreditima

U sustavu HROK-a je 20 banaka. Evidentira sve podatke o kreditnom odnosu klijenata: urednosti vraćanja, instrumentima osiguranja, visini obveze itd. HROK je bolji izvor informacija potrebnih za odlučivanje o kreditiranju. SRI ima jedan kriterij: neuredno plaćanje.

Stroži uvjeti u drugim zemljama

U nekim državama zakon nalaže razmjenu podataka o neplatišama. Podaci u sustavu ostaju i pet, sedam ili 10 godina nakon otplate dugova, kažu iz Hrvatske udruge banaka.

Nova pravila za kreditiranje

Od siječnja ove godine HNB je bankama naložio da klijente opširnije i detaljnije informira o svim rizicima kreditiranja te svim možebitnim nejasnoćama. Moraju dobiti obrazac.

Savjeti

  1. Ako vas zabunom stave na listu - Bankar vas je pri traženju novog kredita obavijestio da ste na crnoj listi. Odmah reagirajte ako ste sigurni da nema razloga da budete jer pogreške u sustavu su moguće i lako se isprave.
  2. Gori pod nogama, ali ne nasjedajte - Dajemo kredite bez obzira na crnu listu, sve su češće reklame. Kredite će vam, kad je najgore, sigurno dati neka štednokreditna zadruga. Pazite, njihovi uvjeti uvalit će vas u još veći problem.
  3. Nakon otplate i dalje u nemilosti - Kredit najčešće ne možete dobiti ni tri godine nakon otplate, a niti možete biti jamac. No razgovarajte s bankarima. Neće vas isto tretirati ako je lista zatvorena prije mjesec dana ili dvije godine.
Idi na 24sata

Komentari 6

  • mrzovoljni 25.10.2013.

    Imam pitanje za sve one koji poznaju zakon. Banka je poslala moj kredit na naplatu osiguranju mada sam ja plačao kredit istina trebao sam plačati 2800kn a ja sam plačao 2000 kn jer nisam mogao više (švicarac). Zbog duga od 12000kn mada sam im platio 325000kn i ostatak duga bi bio 40 000kn dakle jedva nešto više od 10% .Oni to formuliraju kao pijenos potraživanja mada je jasno da su s time zapravo prodali moj auto croatia osiguranju tj prenijeli pravo vlasništva na osiguranje jer jedna stavka u ugovoru je banka vlasnik do isplate kredita. No kako je švicarac na sudu što bi značilo da je spor u tijeku i da se nesmiju otuđivati predmeti spora (u ovom slučaju automobil), a banka je prenijela prava na osiguranje tj otuđila . Zanima me kako je to moguče? Hvala svima koji mi odgovore!!!!!

  • zng108 02.10.2013.

    imao sam potipisanu i ovjerenu zaduznicu od duznika,,,,,odnesem je u banku u kojoj je duznik imao racun otvoren iiiiiii para nema on je u meduvremenu promjenio banku iiiiiii kazu nemozemo nista mi kao banka morate ga tuziti da bi mogli naplatiti potrazivanje sud mora izdati naredbu eto ti suradnje banaka.................na zaduznici ljepo pise svi moj racuni u svim bankama,,,,,,,,,,,,poslje smo zavrsili na sudu i to je trajalooooooooooo,,,,,,,i na kraju bolje da ga nisam tuzio samo me kostalo zivaca i pare nisam nikad dobio,,,,,,,,,,,postoji i dan danas ovrha koja nema sta naplatiti,,,,,,,,

  • Ahileja 28.09.2013.

    Takvi podaci su korisniji za nesavjesne dužnike nego za banke.

Komentiraj...
Vidi sve komentare