To je to što me zanima!

Crne masline su najzrelije, daju više ulja i odlične su za salate

Zelena i crna maslina rastu na istom drvetu, samo što crna na njemu dozrijeva dulje pa daje više ulja, manje je gorka, a bere se čak nekoliko mjeseci nakon zelene...
Vidi originalni članak

Mnogi ne znaju, ali crne masline su dozrele zelene masline. Beru se u studenom i prosincu, za razliku od zelenih koje se beru mjesec, dva ranije. Masline i maslinovo ulje ljudi koriste tisućama godina. Na škrtome mediteranskom tlu plod masline bio je pravo blago. Značile su život, u prenesenom, ali i u doslovnom značenju. 

U određenim povijesnim razdobljima masline su se koristile kao novac, a bile su prisutne u brojnim religijskim obredima. Masline se često spominju u “Bibliji”, a plod, list i samo drvo u kršćanstvu su simbol mira i Božje brige za ljude. U novije doba, s popularizacijom cijele mediteranske kuhinje, masline i tekuće zlato, kako često tepaju maslinovu ulju, našle su svoje mjesto u kuhinjama diljem svijeta. 

Masline, i crne i zelene, sadrže brojne antioksidanse. Neka istraživanja potvrdila su da imaju i svojstva koja sprječavaju razvoj određenih vrsta tumora. Imaju puno vitamina, naročito vitamina E, a i tvari koja čuvaju krvožilni sustav. Crne masline, malo zapostavljenje u odnosu na zelene, daju ulje zlatnije boje, s nešto manje gorčine, no sam plod, kad je sazrio, ima manje antioksidansa. 

Dojmovi gastrožirija

Kolege iz gastrožirija 24sata kušali su sedam crnih maslina. Najviše su im se svidjele masline Agro Sevilla. Članovi žirija malo su kukali da im nedostaje svježine. Neki kolege rekli su da nemaju baš neki okus, a drugima su opet bile “pregorke”. No nitko se nije pretjerano žalio. Mogle bi, baš kao što nutricionisti preporučuju, poslužiti i kao zdrave grickalice te međuobrok. A hvalili su i njihov izgled. 

Sparove masline su se probile na vrlo dobro drugo mjesto. Kolega ih je pohvalio rekavši da bi fino odgovarale uz pršut i sir. Malo su razočarale Zvijezdine. Njihovu svježinu kolege u žiriju su pohvalile, ali misle da je nekome tijekom prerade pobjeglo malo previše soli. A i dosta su gorke.

Test ‘naslijepo’. U testu su sudjelovali zaljubljenici u hranu koji nisu znali čiji proizvod kušaju. Stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani niti zlonamjerni. Nisu ni službeni stav redakcije, nego dojam kušača. Cijene smo prikupili 14. srpnja.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • El Tractor 16.02.2015.

    Godina 2014 je bila katastrofalna što se maslina tiče,ali ova 2015 bi trebala biti izvrsna...uvik je dobro imati domaćeg ulja za svoje potrebe.

  • Mustafa Aga 04.08.2014.

    Volim svaku vrstu maslina...I koristim maslinovo ulje za salatu...

  • samoRoBo 04.08.2014.

    Crne pasterizirane masline su također zelene masline koje se drže u lužini da pocrne pa se po tom pakiraju u staklenke s naljevom. možda bi autor ovog teksta:"Potrošač" trebao i to reći potrošačima "zrelih crnih i slasnih maslina" ????

Komentiraj...
Vidi sve komentare