Trgovački lanac Lidl počeo je prodavati jaja iz podnog uzgoja, koji podrazumijeva to da nesilice ne stoje u prenapučenim kavezima nego da se slobodno kreću unutar velikog objekta, odnosno kokošinjca. Tamo skaču i pokušavaju letjeti, čeprkaju po stelji i spavaju na šipkama. Šest takvih svježih jaja klase A i razreda M stoji 9,59 kuna i najmanje su 30 posto skuplja od “industrijskih” jaja, koja nesu kokoši uzgojene u kavezu. U Lidlu ističu kako su ova jaja dobivena prirodnim putem te izuzetno ukusna i zdrava. Ta je tvrdnja na tragu uobičajenog stava hrvatskih potrošača da su domaća jaja, od kokica koje hodaju po dvorištu i same traže hranu, zdravija od onih s farmi.
Dr. Đuro Senčić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, tvrdi da jaja koja svakodnevno kupujemo na tržnicama i u trgovačkim lancima, a većinom dolaze s farmi u kojima se kokoši drže u kavezima, nisu nimalo nezdravija od domaćih. - Istina je, koke o kojima se brinu bakice u seoskim dvorištima žive ugodnije, slobodno šeću i pasu travu. Kokoši iz kaveznog uzgoja često su skučene, a u halama ih ima i 100.000. Veterinari ih hrane, poje, sakupljaju jaja, sve po automatizmu. No jaja obje skupine su slične kvalitete - kaže prof. dr. Senčić. On je 52 tjedna proučavao ukupan broj jaja koja snesu, koliko kokoši na dan jedu te njihovu smrtnost.
- Kokoši iz slobodnog uzgoja nesu manje jaja, više jedu, više ugibaju i lakše su na kraju proizvodnje. Njihova su jaja teža i imaju deblju ljusku. U pogledu drugih istraživanih svojstava jaja, nije bilo većih razlika između jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja kokoši - objasnio je Senčić. Dodao je kako je u ranijim istraživanjima utvrđeno da jaja slobodnih kokošiju imaju više polinezasićenih n-3 masnih kiselina. One su važne za prevenciju nekih zloćudnih bolesti, hipertenzije, infarkta, moždanog udara...
Domaći žumanjci imaju ‘jaču’ boju
Jaja domaćih kokošiju bila su teža, imala su 62,40 grama, a ona s farmi 60,50 grama. Domaća jaja imala su deblju ljusku (0,36 mm naspram 0,34 mm), što je bitno u transportu. I boja domaćih jaja bila je intenzivnija, pokazalo je cjelogodišnje istraživanje prof. dr. Đure Senčića.