To je to što me zanima!

Energy Saver Pro: Uređaj koji štedi novac ili velika prevara?

Aparat koji će vaše račune za struju smanjiti i do 75%? Ako zvuči nestvarno, vjerojatno i je. O čemu se radi, pitali smo inspektorat Ministarstva gospodarstva
Vidi originalni članak

U reklami kojom se promovira navedeni proizvod nalaze uz razne tvrdnje koje je teško provjeriti. O čemu se radi? Za odgovor smo prvo pitali Ministarstvo gospodarstva: 

„U posljednje vrijeme na internetskim stranicama http://www.energysaver-pro.com/crt/ kao i na Facebook-u pojavio se veliki broj oglasa vezanih za proizvod „Energy Saver Pro“ s kojim se navodno postiže ušteda i do 75 % potrošnje električne energije u kućanstvima. Navodi u oglasima nisu istiniti budući da s tim uređajem koji se stavlja u utičnicu, nije moguće postići uštedu energije. Pri tome je važno naglasiti da uređaj nije moguće priključiti na uzemljenu utičnicu tj. „šuko“ utičnicu, već je uređaj izrađen za jednostavne utičnice." 

"Naime, radi se o tzv. kompenzacijskom uređaju koji poboljšava faktor snage, ali ne smanjuje potrošnju radne (djelatne) energije. S obzirom na to da su sukladno točki 6.2.2. stavak 1. točka a. Mrežnih pravila elektroenergetskog sustava, „Narodne novine“ br. 36/06., na obračunskom mjernom mjestu u kućanstvima za mjerenje potrošnje električne energije ugrađena brojila radne električne energije, ali ne i brojila jalove energije, kućanstva na temelju ispostavljenih računa opskrbljivača električnom energijom plaćaju potrošenu radnu energiju. "

"Stoga savjetujemo potrošače da ne nasjedaju na oglase u kojima se reklamira navedeni uređaj, budući da priključivanjem toga proizvoda neće uštedjeti već samo dodatno potrošiti novac“, objasnili su u službi odnosa s javnošću Ministarstva gospodarstva.

Energy Saver Pro optimizira i poboljšava učinkovitost mreže? 

Za komentar smo upitali i Tomislava Lončara, tajnika Hrvatske udruge za zaštitu potrošača

„Uređaj Energy Saver Pro prema našim saznanjima bilježi jalovu energiju koja nije obračunski element i nema utjecaja na potrošnju električne energije. Više stručnjaka  je reklo da taj uređaj ne štedi već je svaki potrošač koji je to kupio potrošio barem jednu mjesečnu ratu struje za to. Također mi savjetujemo potrošače da ne kupuju na internetskim stranicama ništa gdje ne mogu provjeriti trgovca." 

"Neki potrošači su nas obavijestili da na njihovim stranicama nema niti imena poduzeća, niti adrese ili telefonskog broja na koji se možete raspitati o uređaju“, te je dodao: 

„Naši potrošači će najbolje uštedjeti električnu energiju ako je budu racionalno upotrebljavali pazeći pritom da im svjetla i električni uređaji nisu upaljeni kada ih ne koriste, da pokušaju uključivati svoja trošila u tarifi jeftine struje i slično“.

Pokušali smo kontaktirati i tvrtku koja stoji iza distribucije ovog proizvoda, no na službenim stranicama ne postoji obrazac za pitanja niti kontakt podaci. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Brontosaur 08.05.2020.

    I mislio sam da je tako! Toliko prevara na stranicama interneta! Kad još dodate utičače protiv komaraca, žohara, miševa etc, pa "sobnu antenu" sa velikim brojem dobivenih kanala badava (osobno sam našao 4 HD kanala samo u cijelom TV spektru) ne vidim zašto nam serviraju te laži kroz Net!! Tima bi policija trebala doći u trag! Koliko znam da osim govora mržnje, postoje na desetke i stotine kojekakvih trgovaca prodavača magle! Često susrećem tu kod nas neke Slovenske firme, koje pljačkaju naivne ljude! A tek laži oko rasta nove sluznice koljena, silnih sredstava za mršavljenje? Pobogu, ne možeš doma ležati, žderati i mršaviti uz tablete "prehrane"! Zar se nebi tada nalazile na policama naših ljekarni? Ljudi moji, 98% reklama čista je i dobro smišljena laž!!! Ne vjerujte nikome!!!

  • kold550 16.11.2019.

    sve treba probati pa onda komentirati dali je dobro ili ne ja sam se smijao na taj mali uredaj jer mi nije imalo smisla da to djeluje radio sam sve kako mi je napisano na uputstvu i nevjerovatno nisam mogao vjerovati racun mi se drasticno smanjio ja cu kupiti jos jedan

  • Kreško71 13.01.2019.

    Što trošu su mašinerije vešmašina perilice bojleri RADIATORI pa i klime. TV žarulje i to nema da uštediš ko zna koliko na računu

Komentiraj...
Vidi sve komentare