To je to što me zanima!

Europu preplavila štetna roba: Igračke i odjeća su najopasniji

Otrovni artikli mogu izazvati teške povrede, gušenje ili požar a najviše ih izvozi Kina, kaže najnoviji izvještaj Europske komisije o registriranim opasnim proizvodima za 2015. godinu
Vidi originalni članak

Odjeća i igračke izazvale su tijekom prošle godine najviše uzbuna zbog štetnosti širom europskog tržišta pokazao je najnoviji izvještaj Europske komisije o registriranim opasnim proizvodima za 2015.

U izvještaju je navedeno da je lani prijavljeno više od 2.000 otrovnih proizvoda, a više od polovice opasne robe dolazi iz Kine. Promet štetne robe još je veći jer širom svijeta sve više ljudi kupuje preko interneta. Najčešće prijavljene anomalije odnose se na štetne kemikalije, opasnost od povreda, gušenja ili izazivanja požara.

Predmeti poput nakita proizvedenog od teških metala, kao što su nikl i olovo, bili su najčešći razlog za upozorenje, kao i igračke koje sadrže ftalate (omekšivače plastike koji mogu izazvati sterilitet).

- Suočeni smo sa još dva izazova. Prvi je kupovina preko interneta koja podrazumjeva direktnu dostavu na kućnu adresu a druga je velika zastupljenost kineskih proizvoda - kazala je Vera Jourova iz Europske komisije

Čak 62 posto opasnih proizvoda dolazi iz Kine, 15 posto iz Europske Unije, 13 posto iz drugih država a za 10 posto proizvoda porijeklo je nepoznato.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • ッi シ 06.05.2016.

    evo uzmite cateks u cakovec..oni dobiju samo 5% od drzave za robu sto mogu sivati..dodje jedan koji ima poznate na vladi I uzme 25% sivanja a naruci u kini za Hrvatsko trziste a ima samo 2 radnika! Sad vi pricate tu da steti kineska roba? Pa sami blokirate svoju hrvatsku! Sram vas bilo pisati o tome.

  • SPICA 06.05.2016.

    bas me je sramota sto sam iz proklete europe.postali smo ovisni o drugima i ulazemo u druge ljude i zemlje

  • Lalala5 06.05.2016.

    E pa zabranite uvoz svega i svačega,posebno bez kontrole,pokrenite NAŠU domaću proizvodnju...onda ćete vidit blagostanje na djelu,a ne na vašim riječima!

Komentiraj...
Vidi sve komentare