To je to što me zanima!

Gauda sir: Isti su im sastavi, ali okusima itekako variraju

Na deklaracijama prve i posljednje gaude u našem testu isti su sastojci. Dok je jedna oduševila mirisom i okusom, druga podsjeća na topljene listiće od sira...
Vidi originalni članak

U sto grama gauda ima više od 350 kalorija i čak dva grama soli. No ni ti brojevi ne sprečavaju ovaj sir da bude među najomiljenijim u svijetu. Prema nekim podacima, od ukupne svjetske konzumacije sireva, gauda čini od 50 do 60 posto. 

Dolazi iz Nizozemske, čak je i imenovan po nizozemskom gradu Goudi. No ime mu nije zaštićeno, pa pod njim prodaju sireve diljem svijeta. Prvi put se spominje još u 12. stoljeću, pa je, osim što je najpoznatiji, ujedno jedan od najstarijih sireva na svijetu. Gastrožiri 24sata kušao je šest gauda sireva. 

Same pohvale pokupio je sir koji smo kupili u Lidlu, marke Milbona. Nije najskuplji, ali je imao najintenzivniju, jako žutu boju, fino miriše, a kroz svaki zalogaj provlači se nota slankastog. No zahvaljujući onima kojima je ovaj sir ‘‘tek osrednji”, Milbona nije dobila ocjenu odličan. Vindija je standardno dobra. Ovom siru miris nije jača strana, ali mu je okus solidan. Slabašan okus bio je najveća zamjerka za Zdenkin sir. 

U Sirelinu se osjeti i miris i okus mlijeka, ali kao da sir nema pravi karakter. Neki su išli toliko daleko da su za Sirelu rekli da je sir koji samo glumi sir. 

K Classic bio je za dvojku. Nitko ga ne bi odbio pojesti, ali nije ni briljirao. Okus je pomalo isprazan, dok je Intersparova gauda nekako najviše podbacila. Nije ni to osobito loše, ali okus previše podsjeća na sireve u listićima. Ovaj sir prolazi jedino u sendvičima u nuždi.

Test ‘naslijepo’ u ovom testu sudjelovali su zaljubljenici u hranu koji pritom nisu znali čiji proizvod kušaju. stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani niti zlonamjerni. također nisu službeni stav redakcije nego osobni dojam svakog kušača. cijene smo prikupili 3. studenog

Idi na 24sata

Komentari 4

  • El Tractor 14.02.2015.

    Kvalitetan sir je uvik dobro poisti, domaći pogotovo!

  • svanuće 04.12.2014.

    Mnogi tvrde da taj sir nema u sebi osnovnu namjernicu za proizvodnju ,sira.

  • DamirLončar 03.12.2014.

    Najbolja Gouda u Hrvatskoj proizvodi se u srednjoj gospodarskoj školi u Križevcima gdje se može i kupiti. Originalna receptura i postupak - "po školski" a naučili ih zna se tko ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare