To je to što me zanima!

Gumeni bomboni: Slatkiši bez nutritivne vrijednosti

Želatina, jedan od glavnih sastojaka ovog slatkiša, proizvodi se od otpadaka u mesnoj industriji kao što su papci, kosti i koža, najčešće od krava i svinja
Vidi originalni članak

Sastoje se od šećera, glukoznog sirupa i želatine kojima su dodani okusi i boje te poneki dodatak za pojačanje okusa, najčešće kiselost. Gumene bombone velikom većinom konzumiraju djeca koja reagiraju na svjetlucave, šarene, slatke i kisele bombone tjerajući ih da se vraćaju po još. Prave hranidbene vrijednosti u gumenim bombonima nema. U njima se nalaze samo prazne kalorije šećera te bjelančevine iz želatine. Želatina se industrijski proizvodi od otpadaka iz mesne industrije, poput kože, kostiju i papaka, uglavnom krava i svinja. 

Nema dokazane štetnosti želatine za organizam, a s obzirom na njen proteinski sastav, neki će reći kako je korisna. No mnogi nisu svjesni od čega se želatina proizvodi, u suprotnom bi odbili slatkiše u kojima se nalazi. Životinjske kosti, koža i papci nisu nešto što bi svatko poželio pojesti. Koncentracija šećera u gumenim bombonima je vrlo velika i takvog su sastava da bi ih trebalo izbjegavati. Zdrava alternativa gumenim bombonima i većini industrijskih slatkiša su svježe i suho voće koje slatkim i kiselim okusima te šarenim i zanimljivim izgledom jednako može zadovoljiti gladna dječja osjetila. 

Citrus mix: Bez vrijednih sastojaka

Ima karnauba vosak koji se proizvodi od lišća vrste palme, a koristi se i za poliranje auta. Citrus Mix ima i pčelinji vosak za sjaj. Bezopasni su, ali ne spadaju među prehrambene namirnice.

Trolli Super fruits: Umjetna bojila

Trolli ima obojene ekstrakte voća i bilja. To može značiti i prisutnost umjetnih bojila iz nafte. Iako sadrži koncentrat voćnog soka, biljna ulja i prirodnu aromu, većina sadržaja su šećer i želatina.

Haribo Goldbären: Haribo je pun šećera 

Šećer u obliku glukoznog sirupa, dekstroze saharoze, sirupa od invertnog šećera, a sastojak je i voćni zaslađivač. Sadrži ekstrakte voća i bilja te voćne i biljne koncentrate, ali u malom postotku, 2%.

Sugarland Happy Bears: Malo biljnih ekstrakata

Uobičajeni, nutritivno bezvrijedni sastojci: puno šećera, želatina, voskovi. Biljni i voćni ekstrakti u Sugarlandu u malom su postotku. Prirodna aroma i biljni ekstrakti umjesto umjetnih bojila.

Kiki Medo: Prirodna aroma

Glukozno-fruktozni sirup kao dodatan izvor šećera u Kikiju, što može značiti jeftiniju proizvodnju uz zadržavanje slatkog i kiselog okusa. Prirodna aroma. Biljni i voćni ekstrakti za bojenje.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 05.01.2019.

    kiseli.najači

Komentiraj...
Vidi sve komentare