To je to što me zanima!

Iako su maline jako zdrave, one ne moraju biti skupe

Mjerice mogu biti od 125 grama pa sve do pola kilograma. I cijene se razlikuju: negdje 125 g stoji 9 kn, a na tržnicama se 500 g malina može naći za 10 kn
Vidi originalni članak

U 100 grama imaju samo 50 kalorija. I ne samo to, teško je nabrojiti dobrobiti koje ove malene bobice čine za organizam. A sad im je sezona. Crvene se u prodavaonicama, na tržnicama i na štandovima u svakom gradu. Lagane su, dobar su izvor vitamina C, a imaju i dosta B vitamina. Ali ono po čemu je malina posebna su antioksidansi kojih imaju više čak i od hvaljenih jagoda ili rajčica, a antioksidansi se ne gube zamrzavanjem ili ako se malina ukuha u fini džem. Dobre tvari u malini djeluju protiv tumora, a mogu usporiti rast bakterija ili gljivica. Zahvaljujući dijetalnim vlaknima ubrzavaju probavu i omogućuju pravilan rad crijeva te tako sprečavaju i razvoj raka debelog crijeva. 

Idealne su i za dijetu jer vežu vodu pa u organizmu bubre, a to stvara osjećaj sitosti. Stoga se maline preporučuju dijabetičarima i bubrežnim bolesnicima. Ako nekoliko dana zaredom pojedete po jedan obrok od malina, ubrzo ćete primijetiti da su vam se kosa i koža proljepšali, i to upravo zbog spomenutih antioksidansa koji čiste organizam. 

- Prije nekoliko godina maline nitko nije želio. Sad ih uglavnom kupuju mlađe djevojke i žene srednjih godina, ne samo za jelo, nego i zbog maski za lice - rekla nam je prodavačica sa splitske tržnice. O ljekovitosti maline malo se govori, a razlog može biti taj što je ta biljka iz porodice ruža stoljećima živjela uglavnom uz putove samo u jugoistočnoj Europi. No njen nepravedno zapostavljen plod polako pronalazi put do naših jelovnika. 

Osim što je idealan sastojak osvježavajućih ljetnih salati i deserata, malina je pronašla mjesto i u mnogim slanim jelima. Gurmani kažu da se odlično slaže s lososom, ali česta je i u umacima uz meso. Naročito paše uz tamno meso peradi (posebno pačja prsa) ili svinjske odreske. Jedan od neobičnijih recepata koji se nude su karamelizirani kolutići od luka u umaku od malina. Istražili smo kako se kreću cijene malina u trgovinama i tržnicama. Mnoge će iznenaditi veliki raspon cijena po kojima se prodaju. 

Na osječkoj tržnici pola kilograma je donedavno stajalo 15 kuna, a u petak ih se moglo naći i za 10 kuna. Iako su na prvi pogled cijene vrlo slične jer se maline prodaju ‘‘po mjerici’’, treba obratiti pozornost na gramažu. - Neki dan sam u jednom trgovačkom centru htjela kupiti maline. Mjerica je stajala osam kuna. Mislila sam da je to slično kao i one koje se prodaju na štandovima po ulicama. No onda sam vidjela da u prodavaonici mjerica sadrži samo 125 grama, a na štandovima po toj cijeni prodaju 250 grama - požalila se čitateljica. 

Cijene iz trgovačkih centara koje završavaju na 99 lipa u tablici iznad članka zaokružene su na kunu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Nishimura_Umri 09.07.2014.

    U Slavoniji ima kila za 7.5 kuna

Komentiraj...
Vidi sve komentare