To je to što me zanima!

Kakve su cijene: Martinje uz guske, patke, mlince i - kupus

Na tržnici u Bjelovaru guske stoje oko 250 kuna, a patke su malo manje i jeftinije, pa su oko 100 kuna. Zagrebačke kumice skrivaju ih pod pultom, na narudžbu...
Vidi originalni članak

U zatvorenom dijelu bjelovarske tržnice perad se smije prodavati, no ima je i na štandovima na otvorenom dijelu tržnice.

Guska po kilogramu stoji 50 kuna, a teške su između četiri i pet kilograma. Patke su jeftinije i manje te je kilogram 40 kuna. Uz guske i patke, kupac dobije iznutrice i noge, zvane drape.

- Kupaca je manje nego što ih je bilo lani - rekle su nam bjelovarske kumice.

Pitali smo ih za recept kojim bi se pripremila guska, a uglavnom se sve drže starog načina koji su naučile od svojih baka.

- Gusku koja nije masna, a to je ona domaća koja ‘krstari’ okućnicom i nije šopana, namaže se solju, a pod kožu se ‘uvuku’ tanko narezane ploške slanine. U gusku se stavi svježi luk i svježa paprika, a može i jabuka. Sve je to radi arome. Peče se u pećnici, a sladokusci kažu da je najbolja iz ‘rerne’ štednjaka na drva. Mast koja ostane nakon pečenja prelije se po domaćim mlincima. Za salatu je kiselo zelje s bučininim uljem - rekle su nam.

Kiseli kupus prodaju po 10 kuna za kilogram. Domaći rezanci za juhu stoje 10 kuna za 250 grama. Mlince prodaju po komadu i jedna kora je kunu. Za četveročlanu obitelj treba do 10 kora.

Situacija na zagrebačkim tržnicama

Na zagrebačkom trešnjevačkom placu kumice perad skrivaju pod pultom. Kažu da su ih uglavnom donijele jer su ih naručile njihove stalne mušterije. Guske su od 250 do 300 kuna, a imaju četiri do pet kilograma. Više njih je u četvrtak na tržnicu donijelo patke, koje su prodavale po 150 kuna.

Na zagrebačkoj tržnici Utrina na većini kioska s peradi zagorskih, prigorskih i međimurskih uzgajivača imali su i patke i guske.

Guske su kod Beštaka i Jančeca bile po 60 kuna, a Bastaleca i Blagusa po 65 kuna. Patke su bile po 45 kuna, osim kod Jančeca, gdje je kilogram bio 42 kune.

U trgovačkim centrima pronašli smo samo patke. U Kauflandu je 24,89 kuna kilogram svježe patke, a ima oko dva kilograma. Zamrznute patke iz Poljske u Getrou su stajale po 29,99 kuna za kilogram, a one iz Mađarske, teške oko 1,5 kilograma, po 21,99 kuna za kilogram. Od jetrica, kruha i začina radi se smjesa koja se ugura pod kožu guske, a dio se može staviti u nju i poslije pečenja poslužiti kao prilog.     

Idi na 24sata

Komentari 4

  • ignacij5 04.11.2014.

    mmmm guskica z mlincima, kak za koga...

  • mily 04.11.2014.

    nisam neki znalac u pripremanju kako patke tako i guske. Njih jako rijetko /ili nitko/ ne uzgaja u ovom kraju i nema te tradicije. Pa nemam ih gdje ni kupiti, ali voljela bi se iskušati u spremanju te delicije:)

  • otilliaOS33 03.11.2014.

    kumice ih dilaju ispod stola, neka....i vrijede ako su domaće....mljac :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare