To je to što me zanima!

Kazne u prometu: Najjeftinija opcija je prekršaj platiti odmah

Ako se na prometni prekršaj ne žalite ili ne platite 2/3 kazne u roku od osam dana, policija od Fine ima pravo tražiti da vam novac uzme s računa
Vidi originalni članak

Ne platite li prometni prekršaj, nemojte se iznenaditi kad vam Fina kaznu naplati prisilno, bez da ste dobili obavijest o tome. 

- Fina mi je blokirala račun zbog 500 kuna kazne za parkiranje koju sam platio prije više od godinu dana. Nikakvu obavijest nisam dobio. Tri dana nisam mogao do mirovine. Prometna policija je priznala pogrešku i povukla nalog za prisilnu naplatu, ali nitko mi nije vratio 140 kuna koje mi je Fina uzela za provedbu ovrhe, a ja nisam ništa kriv – požalio se čitatelj iz Kutine. 

Njega zanima tko mu mora vratiti novac i je li Fina smjela blokirati račun na temelju dopisa iz policije (bez prijedloga za ovrhu koji inače šalje javni bilježnik). Istražili smo slučaj. Kad vas zaustavi prometna policija i izda vam prekršajni nalog, imate tri opcije: žaliti se u roku od osam dana, platiti 2/3 kazne u istom roku ili ignorirati cijeli slučaj, odnosno niti platiti kaznu niti se na nju žaliti. 

Praviti se da će problem nestati ne reagiramo li na njega je, kao i obično, najgora opcija. Naime, nakon osam dana takav prekršaj postaje pravomoćan i policija može tražiti direktnu prisilnu naplatu u Fini. 

- Na tako pravomoćan prekršajni nalog nadležni referent stavlja klauzulu pravomoćnosti i kompletirani spis dostavlja Financijskoj agenciji na ovrhu, koja bez prethodne obavijesti, barem za sada, nad okrivljenikom provodi naplatu novčane kazne. Nadalje, ako okrivljenik u zakonskom roku nije uplatio 2/3 kazne, novčana kazna naplatit će se u punom iznosu. Ako je okrivljenik platio iznos od 2/3 izrečene novčane kazne u zakonskom roku, smatra se da je ista u cijelosti plaćena te se u tom slučaju nad okrivljenikom ne provodi ovrha - objasnila je Natalija Mezak Dolenčić, glasnogovornica Policijske uprave sisačko-moslavačke. 

U Fini kažu da naš čitatelj ima pravo od policije tražiti povrat sredstava koje mu je Fina uzela za provedbu ovrhe jer je postupak pokrenut pogreškom policije. Također, tvrde da u slučaju izravne naplate šalju obavijest ovršeniku, ali običnom poštom, a ne preporučenom. Glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš pozvao je čitatelja da dođe po novac.

Ako ste platili dug, imate pravo tražiti obustavu izravne naplate

Kad od Fine dobijete primjerak zahtjeva s podacima o dokumentu temeljem kojeg je netko zatražio izravnu naplatu, a dug ste platili, tražite da se ovrha obustavi. To zahtijevajte od onoga tko je tražio provedbu prisilne naplate. Naime, ovršenik ne može sam obustaviti postupak, nego to mora napraviti ovrhovoditelj.

Nalog je valjan i bez potpisa

Prometni prekršaj, u slučaju neplaćanja novčane kazne ili kad se ne uloži prigovor na njega, može postati pravomoćan bez obzira na to je li vozač potpisao prekršajni nalog ili je to odbio učiniti.

Sud proglašava ovrhu nedopuštenom

Građani ponekad ne dobiju od javnog bilježnika prijedlog za ovrhu i ona se provede bez njihova znanja. Tada od bilježnika treba tražiti dokaz da ga je poslao. Ako ga nema, od suda se traži da ovrhu proglasi nedopuštenom.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • IlijanMax 21.12.2018.

    Meni je se isto tako dogodilo, samo je razlika u tom što sam ja uplatio u roku kaznu od dvije trećine s tim da sam uplatio par lipa manje. Kroz neko vrijeme su mi blokirali račun da ja nisam bio obaviješten. Kako je to samo neugodno iznenađenje to se ne može objasniti. Kad sam ih nazvao prvo svoju banku pa su me oni uputili da zovem Finu u Fini su mi rekli mup je dao nalog za blokadu računa jer nisam im nešto dužan.Pitao sam koji je iznos kad su mi rekli nekih petnaestak lipa. Pitao sam što sad moram napraviti. Rekli su mi platite tih petnaest lipa i donesite potvrdu da ste uplatiti ili kod nas uplatite tako da ćemo vam odmah odblokirati račun. Što sam i učinio. Pitao sam ih zašto me nisu obavijestili za dug odgovor je bio oni to nisu dužni. Tako da sam u trenu ostao bez svih novčanih sredstava koje sam imao na računu. Zato iz ovoga iskustva sam izvukao pouku. Obavezno dio novca čuvati u čarapu. Mislim da takav sustav blokiranja nema nigdje u Europi. To se mora mijenjati pod hitno zašto se čudimo zašto nam se narod iseljavaju, sve je jasno.

  • gallovix 14.11.2013.

    kakav lopovluk.opet ce bolje proci bogati,a sirotinja ce po starom,platiti za sve.jos jedan u nizu kretenskih zakona.

  • mangup@dj 13.11.2013.

    sada smo napokon svi jednaki i svi plačamo svoje grijehe

Komentiraj...
Vidi sve komentare