To je to što me zanima!

Kupujte ih u tegli: Domaća su drvca daleko bolja od uvoznih

Najžalosnije je kad trgovci bacaju stotine odrezanih drvca. Da su u teglama, mogla bi se sačuvati za Božić sljedeće godine - rekao nam je Tomislav Meštrović...
Vidi originalni članak

Najviše drvaca uvozimo iz Danske. Preprodavači otkupljuju sva drvca i poslije ih na veliko prodaju u cijeloj Europi, rekao nam je Zvonimir Crnković.

On se bavi uzgojem božićnih drvaca u okolici Krašića na Žumberku.

- Uvozni borovi nisu kvalitetni kao naši. Primjerice, oni iz Mađarske su blijedi u usporedbi s našima. Ondje rastu u nizini, a to nije prirodno crnogorici, pa im se i boja mijenja. Naši borovi imaju lijepu zelenu boju i bogatiji su - pojašnjava nam Crnković.

I u savjetodavnoj službi se slažu kako su domaći borovi kvalitetniji.

- Upitna je kvaliteta tih uvoznih drvca. Jeftinija su vjerojatno zbog kupovine na veliko. No uvijek je bolje kupiti drvce u tegli i poslije ga presaditi u prirodi. Najžalosnije je kad trgovci bacaju stotine odrezanih drvca. Da su u teglama, mogla bi se sačuvati i za sljedeće godine - rekao nam je Tomislav Meštrović iz Savjetodavne službe.

- Mnogi se polakome i uvezu nekoliko tisuća rezanih božićnih drvca. No uspiju prodati tek mali dio i većinu bacaju - dodaje Crnković. Kaže kako su problemi još veći zbog manjka kontrole.

- U deset godina proizvođača je deset puta više pa bi za nekoliko godina moglo biti viška borova. No u Europi je potražnja sve veća i nadam se da ćemo to moći iskoristiti - nastavlja Crnković.

Veće probleme s plasmanom imaju oni u manjim sredinama.

- Svake godine bude i desetke lopova koji uzgajivačima posjeku borove, a cijena takvih je i pedesetak kuna niža od redovite - otkriva Crnković.

- Mnogi biraju umjetna drvca jer im traju nekoliko godina ili pak najjeftinije smreke - požalio nam se Damir Tucaković, vlasnik obrta Smreka iz Županje, koji već sad prodaje po narudžbi. Obična smreka bez posude je 100 kuna metar, a srebrna 150 kuna. U rasadniku Crnković najviše se traže srebrne smreke. One su od 250 do 450 kuna. Obična smreka od metra visine je 150 kuna, a ona od dva metra je 250 kuna.

I u Jastrebarskom se cijele godine mogu kupiti drvca, ali i ostale sadnice.

- Drvca su bez posude i imaju balirani korijen, znači izvađen s busenom zemlje u jutenoj vreći, pa se mogu posaditi u posudu ili vani. Te balirane sadnice jeftinije su pedesetak kuna, za cijenu posude - rekao nam je Ivica Čehulić iz rasadnika Hrvatskog šumarskog instituta.

- Veliko drvce ne smije biti u premaloj posudi, odnosno korijenje mu ne smije biti osakaćeno. Treba ga postupno unositi u toplo i poslije Božića postupno na hladnije mjesto - dodao je Čehulić. Smreka baliranog korijena visine 1,2 metra je 90 kuna, a ona od 2,5 do tri metra 225 kuna. Bodljikava smreka je od 130 do 310 kuna, a takva u loncu stoji od 175 do 355 kuna. Jela od 120 cm je 140 kuna, a u loncu 175 kuna.     

Idi na 24sata

Komentari 1

  • alan ford_1 21.11.2014.

    Pitanje je tko će od ljudi koji su kupili borove u tegli,presaditi iste u prirodu i na koje mjesto u prirodi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare