To je to što me zanima!

Maslac ili margarin: Što je kvalitetniji i zdraviji izbor?

Jedno je umjetno, drugo je prirodno. Margarin sadrži nezdrave transmasne kiseline krive za loš LDL kolesterol, a u maslacu ima puno zasićenih masnih kiselina
Vidi originalni članak

I margarin i maslac zdravi su u ograničenim količinama. Opasne su transmasne kiseline koje nastaju njihovim zagrijavanjem pri prženju. Transmasne kiseline nalaze se i u margarinu, no proizvođači su njihov udio sveli na minimum. One povećavaju loš LDL kolesterol i snizuju dobar HDL, što može rezultirati aterosklerozom, bolešću srca i krvnih žila. Negativan je i visok udio omega-6 masnih kiselina, kojih redovnom prehranom unosimo previše i narušavamo omjer prema omega-3 masnim kiselinama. Taj problem umanjili su dodavanjem omega-3 u margarine. 

Margarin i maslac postaju nezdravi kad se zagrijavaju jer se stvaraju loše transmasti

- Najviše transmasnih kiselina unosimo industrijski proizvedenim ili kod kuće prženim namirnicama. Pokušajte manje jesti prženu hranu ili pržite na malo masnoće, kap ulja uz dodatak vode - savjetuje nutricionistica Jasna Ćerić. Kao kvalitetnije proizvode od pet izabranih ističe Meggleov maslac s jogurtom jer ima manje masti i Dukatov maslac. Maslac je bogat zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom, tipičnim za masti životinjskog podrijetla. Dobra strana su korisne masnoće i vitamini topljivi u masti. Brojne studije dokazale su njegov blagotvoran učinak na zdravlje.

Manje masti nego drugi

Dobro jutro light uglavnom sadrži vodu, a udio masti je dvostruko manji nego u drugim margarinima. Dodan mu je potencijalno opasni emulgator PGPR, čiji se udio zakonom ograničava, kaže Ćerić. Cijena: 11,99 kn (500 g)

Bogat je vitaminima

Tvrdnju da Margo IQ pospješuje pamćenje treba uzeti s rezervom. Ima više omega-3, no konzumacija je premala da bi bilo učinka. Minimalan udio transmasti, a visok zasićenih masti. Sadrži umjetne arome. Cijena: 8,69 kn (250 g)

Klasičan i bez dodataka

Dukatov maslac sadrži 82 posto masti. Ovo je klasični maslac bez dodataka i bez smanjene količine masti. Bogat je vitaminima, ali i kalorijama te zasićenim masnim kiselinama. Uz Meggle je najbolji izbor. Cijena: 16,99 kn (250 g)

Jesti uz puno povrća

Biljni steroli snižavaju kolesterol, ali se uz Omegol treba konzumirati pet porcija voća i povrća na dan. Nije za trudnice i djecu. Minimalna je količina transmasnih kiselina, ali visok udio omega-6. Cijena: 17,99 kn (250 g)

Dobar jer su dodali jogurt

Dodavanjem jogurta u Meggleov maslac smanjena je količina masti, a povećana količina bjelančevina i kalcija. Unatoč tome, treba ograničiti konzumaciju svih margarina i maslaca, savjetuje Ćerić. Cijena: 16,99 kn (250 g)

Idi na 24sata

Komentari 4

  • DARIJA CRNKOVIĆ 22.10.2013.

    domaće je najbolje

  • Tom y2k 12.10.2013.

    Svinjska mast: Najbolja je za pečenje i kuhanje, a preporučuje se i kao dodatak svim hladnim jelima i voćnim salatama. Odlična je kao noćna i dnevna krema protiv bora oko očiju i ušiju, ali i jutarnjih mučnina i glavobolji, reume i artritisa, išijasa, astme i skleroze. Razbija i žučni kamenac te skida kurje oči. Uz mast se preporučuje konzumacija domaće šljivovice, a tada postaje jedan od najjačih antidepresiva na svijetu. Za sve dodatne informacije, upitajte svog mesara ili susjeda.

Komentiraj...
Vidi sve komentare