To je to što me zanima!

M-Bankarstvo: Bez čekanja i redova za 7 kuna mjesečno

Mobilno bankarstvo u Hrvatskoj: Ovu uslugu svakog mjeseca koristi više od 500.000 građana koji putem svojih mobitela naprave oko 200.000 transakcija
Vidi originalni članak

Mobilno bankarstvo rješenje je za sve one koji mrze čekati u redovima i gubiti vrijeme kad treba platiti račune. Praktički svaka veća banka nudi ovu uslugu, a sve što vam je potrebno su smartphone i otvoreni račun u banci. Mjesečne naknade variraju od banke do banke, ali u pravilu ne prelaze iznos od 10 kuna na mjesec. Zagrebačka banka nudi uslugu m-zaba. Osim uobičajenih usluga plaćanja i provjere stanja na računu, m-zaba nudi i opciju plaćanja putem TAC koda na mobitelu u Konzumu i Tisku. Nudi se i opcija “m-foto plati”, odnosno plaćanje režija skeniranjem uplatnica kamerom uređaja, neovisno imaju li uplatnice otisnut 2D kod ili QR kod. M-zaba može se ugovoriti u svakoj poslovnici ili putem internetskog bankarstva, a stajat će vas 10 kuna na mjesec. 

Stručnjaci se slažu kako je mobilno bankarstvo sigurnije od internet-bankarstva. Uređaji s iOS i Windows operativnim sustavima su najsigurniji, dok oni s Androidom ipak zaostaju

Privredna Banka Zagreb ima uslugu mPBZ. Uz standardne opcije, ova aplikacija omogućuje i kreiranje naloga za plaćanje koji će se izvršiti u budućnosti, ugovaranje trajnih naloga i ugovaranje štednje uz pogodnost dodatnog stimulativnog dijela na kamatnu stopu u prvom razdoblju oročenja. Naknada je 8 kuna na mjesec. Za razliku od drugih banaka, u Raiffeisen Banci morate ugovoriti internet-bankarstvo iDIREKT kako biste mogli koristiti mobilno bankarstvo RBA na dlanu. Mjesečna naknada za korištenje servisa iDIREKT je 7 kuna

Erste mBanking naziv je aplikacije Erste Banke. Ova vam aplikacija, uz standardne mogućnosti, nudi i funkcionalnost “Slikaj i plati”, kojom podatke o uplati upisujete fotografiranjem uplatnice. Uz to, nudi se i “Erste Smart Wallet”, digitalni novčanik koji omogućuje plaćanje mobilnom aplikacijom na prodajnim mjestima te pohranjuje razne bodovne kartice na smartphone uređaju. Trenutačno više od 21.000 prodajnih mjesta u Hrvatskoj omogućuje korištenje ovog bezgotovinskog sustava naplate. mBanking se naplaćuje 8 kuna na mjesec. Prebacivanje novca, tj. same transakcije se naplaćuje, ali manje nego u slučaju plaćanja na šalteru banke. 

Hypo Alpe-Adria-Banka nudi uslugu m-Hypo:-). Ako imate račun u Hypo Banci, upisninu ne plaćate, a mjesečna naknada iznosi 9 kuna.

Uređaj koji ima mobilno bankarstvo mora biti ‘čist’

Iako neki korisnici smatraju mobilno bankarstvo nesigurnim, u realnosti opasnost od krađe nije ništa veća nego kod drugih oblika bankarskih usluga kao što su kreditne kartice. Savjet stručnjaka je da korisnici nikad ne instaliraju aplikacije neprovjerenog podrijetla i ne prosljeđuju osjetljive podatke kao što su pristupni kodovi ili PIN nepoznatima. Ako vam ukradu mobitel ili ga izgubite, važno je obavijestiti službu za prijavu gubitka.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Ira27 31.07.2014.

    Mpbz je moj najbolji prijatelj :-D odlična, jednostavna aplikacija! Platim 15 računa u 3 minute i u svakom trenutku mogu vidit stanje računa. Ma majka svih aplikacija! Preporučam!

  • sniper1212 31.07.2014.

    umjesto da ponude uslugu besplatno posto sparaju na potrebnim zaposlenicima na salterima oni i to naplate

Komentiraj...
Vidi sve komentare