To je to što me zanima!

Na tržištu prevladava domaća janjetina, ali ima i rumunjske

Cijene u trgovačkim centrima mogle bi pasti. Lani uoči Uskrsa kilogram janjetine se na akciji prodavao po 50 kuna. Slični popusti svakako se očekuju i ove godine...
Vidi originalni članak

Paška janjetina od 5. ožujka ove godine nosi oznaku izvornosti.

- Ispitivanja smo radili pet godina. Na terenu smo izmjerili na stotine janjadi kako bismo dobili parametre po kojima je specifična paška janjetina.

Točno je određena težina, dužina i vrijeme klanja. Prema zadanim parametrima sad je inspektorima lakše otkriti onu lažnu. No sive ekonomije uvijek će biti - rekao je Ante Čemeljić, tajnik Udruge uzgajivača paške ovce Roguljica.

Da bi janjetina smjela nositi oznaku izvornosti, janje mora biti othranjena na otoku Pagu. I tamošnje klaonice morale su dobiti posebne dozvole i pečate. Janjetinu smiju prodavati cijelu ili razrezanu na pola. Mora biti pakirana u foliju, a na svakoj treba biti i dokumentacija u kojoj treba pisati podrijetlo roditelja koji također moraju generacijama biti othranjeni na Pagu.

- Još traje sezona paške janjetine. Ima je od Božića do Uskrsa, a zna se protegnuti i do lipnja. Kilogram čistog mesa je 80 kuna, a cijene su kao i lani. Za Božić ih nije bilo puno, pa je kilogram stajao čak 100 kuna - dodao je Ante Čemeljić.

Na zagrebačkoj trešnjevačkoj tržnici u mesnici Agrozeline u petak su imali janjetinu iz Brinja u Lici. Kilogram su prodavali po 70 kuna.

U drugu mesnicu janjetina je stigla iz Gorskoga kotara, iz Fužina.

- Janjci imaju oko 14 kg. Malo su veći, no nisu masni. Cijena je 60 kuna po kilogramu, a lani su bili pet kuna skuplji. Naši kupci se godinama vraćaju jer znaju da imamo kvalitetnu janjetinu. Može se dobiti i manji komad, no uvijek uz njega ide i komad glave, koji je oko deset posto od težine kupljenog mesa - kazali su u mesnici Cerovski, u kojoj se mogu kupiti i samo janjeći kotleti. Uz dodatak glave, naravno. Nekima to smeta, drugi su, kad je vide, sigurni da je janje domaće, a sladokuscima je ona i specijalitet.

U Konzumu su pakirani komadi stajali 59,99 kn/kg. Na pultu je dvije kune jeftinija, no prodaju četvrtine s komadom glave. Meso je iz Rumunjske. U Slavonskom Brodu u mesnici Bebrinka cijelo janje stoji 56 kuna po kilogramu, a sječena je četiri kune skuplja. Janjetina je slavonska.     

Idi na 24sata

Komentari 1

  • El Tractor 03.04.2015.

    Priznajem sam domaću janjetinu na ražnju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare