To je to što me zanima!

Najbolja tuna je jadranska: Gastrožiri je kušao fine filete

Vrijeme je za osvježavajuće i niskokalorične ljetne salate s tunom pa smo istražili koji fileti su najbolji na našem tržištu
Vidi originalni članak

* Test ‘naslijepo’: U testu su sudjelovali zaljubljenici u hranu koji pritom nisu znali čiji proizvod kušaju. Stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani niti zlonamjerni. Nisu ni službeni stav redakcije, nego osobni dojam svakog kušača pojedinačno. Cijene smo prikupili 14. i 15. srpnja u Zagrebu.

Okusi zavičaja rovinjske Mirne uvjerljivo je najbolje ocijenjena tuna na našem gastro testiranju. Komadi su lijepe boje, a što je važnije, za izgledom ne zaostaje ni okus tune. Od članova žirija redom je dobivala pohvale, no neki su joj zamjerili da se možda ipak previše mrvi. Postirska Adriatic Queen tuna također lijepo izgleda. Gotovo su svi hvalili ružičastu boju. Komadi su sočni, no to ipak nije bilo dovoljno za prvo mjesto. 

Billina tuna je sasvim solidna s obzirom na to da je riječ o robnoj marki. Zanimljiv joj je okus, a pojedini članovi žirija su u okusu osjetili aromu dima, dok je drugima bila ‘‘pomalo gorka’’. Mardešić tuna previše je plivala u ulju da bi nas oduševila, a kod Mirele nam se nije svidio izgled. Meso je tamno i pomalo neprivlačno. Poznata Eva dobila je solidnu trojku. I ovo je riba koja lijepo izgleda. Nježna je, no ta neutralnost u okusu nije se svima svidjela. Da je malo intenzivnije, sigurno bi dobila bolje ocjene. 

No sve tune koje smo probali su tu negdje, razlikuju se u nijansama. Nije bilo konzerve koja je dobila pojedinačnu ocjenu manju od dovoljan. Za koju god se potrošači odlučili, neće pogriješiti jer riba treba biti što češće na jelovniku. A riba je jedna od rijetkih namirnica kojima obilujemo i možemo birati između više domaćih proizvođača. 

Tunu posebno hvale zbog obilja proteina, minerala i vitamina iz skupine B. Meso tune sadrži i omega-3 masne kiseline za koje istraživanja pokazuju da čuvaju srce i krvožilni sustav pa njezino konzumiranje srčanim bolesnicima preporučuju i liječnici. Ova plava riba zahvalna je namirnica u kuhinji. Čak i konzervirana tuna, koju smo mi kušali, može ići u sendviče, umake, a možda najbolja preporuka za ove vrućine je neka lagana, osvježavajuća i niskokalorična salata. 

Okusi zavičaja: 11,99 kn (100 g)

Članovi žirija složni su u dobrim ocjenama ove tune. "Ima lijepu boju, dovoljno je slana i tekstura je bogata", zaključuju u žiriju. Ocjena: 4

Adriatic Queen: 17,99 kn (100 g)

"Sočna, ima lijepu boju" zaključila je jedna članica žirija, a druga kaže: "Preslano i pomalo suho, no i dalje fino". Ocjena: 3,6

Billa: 14,99 kn (100 g)

"Okus i tekstura pravog mesa tune. Možda i kao da je malo dimljena", zaključuju članovi žirija. Ocjena: 3,4

Mardešić: 17,99 kn (100 g)

Ova tuna podijelila je članove žirija, nekima je bila odlična, dok se drugima nije svidjela. "Slankasto. Dobrog i zanimljivog mirisa", zaključio je jedan član žirija, a druga članica žirija je dodala: "Čini mi se kao da joj nedostaje okusa". Ocjena: 3,4 

Mirela: 11,99 kn (100 g)

"Tamnije meso, mrvi se u ustima", zaključuje jedna članica te dodaje: "Nije slana, ali ima puno ulja u sebi". Ocjena: 3,2

Eva: 16,99 kn (115 g)

"Okus nije ništa posebno. Jako lijepo izgleda, no malo je neslana", zaključuju članovi i dodaju: "Najvjerojatnije ide dobro uz neku salatu". Ocjena: 3

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare