To je to što me zanima!

Fini namazi od tune obiluju natrijem, uljem i kalorijama?

Tuna je dobar izvor proteina u našoj prehrani, no namazi od tune su zbog ulja i škroba znatno kaloričniji i bogatiji natrijem, pa ih ne treba jesti svaki dan
Vidi originalni članak

Tuna je kvalitetan izvor proteina u našoj prehrani, ali njena konzervirana verzija sadrži puno više natrija, pa je nije dobro jesti svaki dan. Zbog proteina tunu cijene sportaši, a zbog relativno malo kalorija preporučuje se kao dio obroka i onima koji žele smršavjeti. Sadrži sve aminokiseline potrebne organizmu te važne vitamine i minerale kao i Omega-3 masne kiseline. Njene prerađevine su potpuno druga priča. 

Namazi nekad sadrže i proteine iz mlijeka koji su kod nekih ljudi mogu izazvati alergije

- Dodavanje ulja u konzervama, odnosno ulja i škroba u slučaju industrijski proizvedenih namaza, čini obrok tune iznimno kaloričnim. Konzerva tune sadrži i znatno veći udio natrija nego svježa tuna. Natrij u većim količinama može biti štetan za zdravlje. Kad se to uzme u obzir, jasno je da ne želimo da se ovaj namaz nalazi na svakodnevnom jelovniku. Slično je s namazima od tune - objašnjava nutricionistica Jasna Ćerić. 

Posebno bi na ovo trebali pripaziti srčani bolesnici i oni s povišenim krvnim tlakom. Namazima od tune dodaju se i proteini iz mlijeka kao emulgatori, pa treba pripaziti pri kupnji jer je riječ o potencijalnim alergenima. Valja imati na umu i da su ovakvi namazi skriveni izvori soli, pa ne znamo koliko je zapravo unosimo.

Dobar omjer tune i cijene

Cleverov namaz od tune sadrži 40 posto mesa. Kao i svi ostali, sadrži biljno ulje i škrob. Dodavanjem biljnog ulja (primjerice palmina) količina kalorija se utrostručuje, kaže Jasna Ćerić.

Ima najviše mesa tune

Rio Mare namaz ima manju količinu ulja, ali to i dalje ne mijenja to da jedna žlica kukuruznog ulja ima kalorija koliko i 100 g mesa tune. Sadrži 47 posto tune, 1 žlicu ulja, a ostalo je kalorični rižin škrob.

Dosta tune, ali i ulja

Mirelin namaz ima 40 posto mesa tune. Proizvođač je isti kao u Clever i K plus namaza, no deklaracija je transparentnija. Vidi se da biljnog ulja ima do 26 posto što utrostručuje kalorije u tubi.

U namazu ima mlijeka

K Plus namaz od tune sadrži i mlijeko. Ulje i škrob i ovdje čini energetski bogatu kombinaciju što uz dodatke smanjuje nutritivnu vrijednost proizvoda, kaže Ćerić. Namaz ima 40 posto tune.

Najmanje mesa tune

Okus Eva namaza je poboljšan crvenom paprikom i lukom, no samo 32 posto tune pokazuje da je riječ o manje kvalitetnom proizvodu. Ulje, masti, škrob, sojino brašno i sirutka povećavaju kalorije, kaže Ćerić.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • paulich25072009 24.09.2013.

    Moj namaz od tune je najbolji, i gotov je za 15-ak min. Treba vam 3 konzerve tune, majoneza, 2 kuhana jaja, ribani kiseli krastavci i malo parmezana. Jaja zdrobite, pomiješajte sve sastojke i po želji dodajte sol, papar, i vegetu. Namažite na kruh i uživajte :)

  • POTPEC 23.09.2013.

    Zašto ne napišu i one stvari koje su štetne po organizam, a ne samo one koje nije dobro svakodnevno upotrebljati. U svim konzervama se koriste svakodnevno štetne tvari, a koje na njima pišu sitnim slovima koji se obično slabo vide zbog boje ispod njih. Najzdravije ali i najskuplje je kupiti čitavu tunu i isič je i napraviti od nje što ti triba..

Komentiraj...
Vidi sve komentare