To je to što me zanima!

Ne mogu dobiti otpis duga jer se razvodim od 2013. godine

Marina čeka 120 tisuća kuna alimentacije od dva bivša supruga. S troje djece živi u neimaštini, s tek 1400 kuna pomoći. Rata kredita joj iznosi neizdrživih 1600 kuna...
Vidi originalni članak

Ne mogu više ovako živjeti. Kad su najavili oprost dugova provjerila sam u koju kategoriju spadam. S obzirom na to da primam socijalnu pomoć i da sam samohrana majka troje djece, predala sam papire za takozvanu A kategoriju, priča nam Marina Šmit iz Nove Gradiške.

Ponadala se da će barem djelomično riješiti svoje probleme, no razočarala se. Stigla joj je obavijest da spada u B kategoriju jer još nije službeno rastavljena.

- To je nastavak agonije. U blokadi sam do predaje dokumenata bila 1001 dan. Bivša dva supruga mi duguju za alimentacije više od 120.000 kuna, a djeca i ja jedva preživljavamo. Nadala sam se da će mi odblokirati račun i kartice i oprostiti dugove koji su malo veći od 10.000 kuna, no ništa od toga - rekla je majka troje maloljetne djece koja će na bolje dane morati pričekati najmanje do travnja.

Bivši ne želi plaćati kredit

- Nije mi jasno kako su me odbili, a i ta prijava u travnju nije garancija da će mi odblokirati račun i oprostiti dug. Do sada sam imala milijun problema, a ovo znači da će se tako i nastaviti. Umorna sam i ogorčena od svega - kaže Marina. Uz blokirani račun, živi u kući za koju kaže bivši suprug ne želi plaćati kredit. U Ministarstvu socijalne politike i mladih misle da je riječ o pogrešci.

- Prema statusu primatelja zajamčene minimalne naknade, odnosno socijalne pomoći, gospođa Šmit nepobitno spada u kategoriju A dužnika. To što još nije službeno rastavljena ne utječe na njezin status. Treba otići do prve ispostave Fine i vidjeti je li u Registru otpisa duga. Drugo je pitanje koja je struktura tog duga i prelazi li kumulativno zadane kriterije visine duga - objasnili su.

Nema za kartu do porezne

Oprostu dugova ponadala se i Biserka Frketić iz Maletića pokraj Novigrada. S četvero djece i bolesnim suprugom živi u trošnoj kućici, a preživljavaju od 1200 socijalne pomoći.- Za telefon sam dužna još oko 500 kuna, a Poreznoj upravi oko 150.000 kuna za mirovinsko kao poljoprivrednica. U ovom trenutku nemam novca ni za autobusnu kartu da odem u Poreznu i predam zahtjev za otpis - ispričala je Biserka početkom veljače za Večernji list.     

Dogovor za obrtnike

Njezina priča ganula je ministra financija Borisa Lalovca koji je odmah odlučio da se oprosti dugova prošire na obrtnike i OPG-ove odnosno da se i za njih nađe neki model. 

- Dogovaramo s obrtnicima i OPG-ovima te ministrima Marasom i Jakovinom da se nađe model i za njih jer jedni mogu ući u predstečajnu nagodbu, a drugi ne mogu. Tražimo mogućnost na koji način ih rasteretiti - rekao je ministar Lalovac. 

Ujedno je za 24sata rekao da će, bez obzira na modele, gospođi Biserki oprostiti dugove. Oprost dugova krenuo je početkom veljače. Prema podacima Fine u Registru je evidentiran 2001 zahtjev, a odobreno je njih 1075.

Idi na 24sata

Komentari 112

  • biciklistica 10.03.2015.

    svi bi trebali plaćati svoje dugove i živjeti s onoliko novaca koliko imamo,zašto je ona posebna te joj treba oprost a ostali pošteno rade i plaćaju račune i ako se zaduže vrate dug,i bez suprugove alimentacije ona treba raditi jer ima troje djece jer nije samo suprug dužan uzdržavati djecu već i ona se treba potruditi da djeca imaju ono što im treba,najlakše je roditi i onda čekati da ti netko drugi hrani djecu

  • 06.03.2015.

    Nema trenutno otpisa duga jer je gospoji veci dug od 10 tis kuna,,ali ne vidim cemu zabrinutost jer niti djeciji niti socijalu niko ne uzima za nikakav dug,,u drugom krugu bude otpisan,,poanta clanka je ????

  • imoteph 05.03.2015.

    e ovaj tomislav kitarovic,koja je to sekta?Poboznici po danu,davoli po noci,ma daj...popile vrane mozak.

Komentiraj...
Vidi sve komentare