To je to što me zanima!

Nepravilnom odjavom TV-a riskirate dugovanja i ovrhu

Sve je više ljudi koji odlučuju živjeti bez televizora, no rijetki znaju kako službeno odjaviti uređaj i prestati plaćati pretplatu
Vidi originalni članak

Za odjavu prijamnika potrebno je ispuniti i ovjeriti kod javnog bilježnika obrazac koji se nalazi na internetskim stranicama HRTa http://www.hrt.hr/fileadmin/video/ODJAVA_FIZICKE.pdf. Ondje je i detaljno opisan postupak odjave. 

Prije svega morate navesti razlog odjave, a to su da nemate prijamnik u kućanstvu, da vlasnik prijamnika odlazi u dom umirovljenika ili se seli u drugu državu, odnosno seli se na adresu na kojoj neće imati uređaj. Naravno, razlog za odjavu je i smrt obveznika plaćanja RTV pristojbe te, u slučaju da je riječ o tvrtki, prestanak rada obrta ili kompanije. Ono što je bitno jest da se taj ispunjeni obrazac mora ovjeriti kod javnog bilježnika i potom poslati na adresu: HRT, RJ Pristojba, Prisavlje 3, 10000 Zagreb. 

Ako pošaljete neovjereni obrazac, odjava neće biti važeća te ća vam računi nastaviti uredno dolaziti. Na taj način riskirate gomilanje neželjenih računa, a u konačnici i ovrhu te dodatne troškove. A ako ne prijavite prijamnik, prema članku 47. Zakona o HRT-u, riskirate novčanu kaznu od 1000 kuna. Ista kazna je i ako se koristite odjavljenim prijamnikom (članak 36. stavak 1. istog zakona). Inkasatori, prema zakonu, smiju nasumično provjeravati istinitost navedenih podataka. Međutim, ne smiju ući u vaš dom ako im to ne dopuštate. Također zakonom im je dopušteno, ako priznate da imate televizor a niste ga prijavili, retrogradno vam naplatiti RTV pristojbu i do nekoliko mjeseci unatrag.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Miki 007 08.07.2015.

    Nažalost što niste informirani i upoznati da je Izjava o ovjeri od strane bilježnika u suprotnosti i intencijom ZHRT, koji u niti jednoj svojoj odredbi ne propisuje da se prijamnik odjavljuje uz obavezno podnošenje posebne izjave u nekoj posebnoj formi (ovjerena od strane JB. Navedena odluka predstavlja propisivanje takve procedure samo za jednu stranu, tj.za preplatnika, nepravično iziskuje posebne troškove. Zbog navedenog, spomenuta odluka o prikupljanju RTV pristojbe je u suprotnosti s općim načelima ravnopravnosti i poštenja u obaveznim odnosima u smislu odredbe čl.3 i čl.4 Zakona o obaveznim odnosima. Ovo je iz iskustva i dobivenim pravomoćnim presudama na Općinskom sudu a potvrđena na Županijskom sudu.

  • biljko 12.03.2015.

    Ma, ak imaš auto, mobitel, fen za kosu perilicu, štednjak, par cipela ,gače - moraš plačati TV pretplatu. Izgleda da jedini zakon koji te oslobađa te gluposti je da se preseliš na Mirogoj , Miroševac itd, da ne nabrajam dalje. Lijepa naša puna odlikaša.

  • deda11 01.12.2014.

    lijepo vam piše da niste dužni pustiti kontrolora u stan bez svoje suglasnosti u pravilniku,a na izjavi piše da ste dužni omogučiti,to znaći da se njihov pravilnik ne slaže sa tekstom izjave.

Komentiraj...
Vidi sve komentare