To je to što me zanima!

Ortopedi koji hvale čudesan ‘lijek’ za čukljeve ne postoje

Ortopedi nisu još vidjeli nešto slično. Internet je preplavio oglas za pomagalo koje ispravlja čestu deformaciju stopala, ali mnogi sumnjaju da je riječ o prijevari
Vidi originalni članak
24sata

Ortopedi iz Zagreba nisu još vidjeli nešto slično. Pacijenti koji su im se javljali s problematičnim čukljevima već nakon mjesec dana svakodnevnog korištenja nove formule primijetili su da se oblik njihovih stopala za 100 posto popravio, reklamira se na internetu ortopedsko pomagalo koje navodno liječi čestu deformaciju stopala. Na stranici koja prodaje pomagalo za 287 kuna postoje i svjedočanstva zadovoljnih pacijenata, a cijelu priču podržava i navodni liječnik iz Zagreba. Autori reklame tvrde da ima kliniku za ortopediju već 15 godina. No taj ortoped u Zagrebu ne postoji, a nema ni klinike u kojoj navodno radi.

Njegovo ime razlikuje se od stranice do stranice. Negdje se zove Marijan Dujmović, negdje Martin Gudelj. Identične stranice, s identičnim tekstom i slikama liječnika, samo s drugim imenima postoje i u Rumunjskoj, Češkoj...

Na stranici koja prodaje korektor ne postoji ime tvrtke koja ga prodaje, niti kontakt, adresa, OIB, a nema ni adrese na koju se može požaliti na proizvod. U društvu za zaštitu potrošača Potrošač sumnjaju da je riječ o prijevari.

- Prije no što kupi neki proizvod, svaki potrošač mora na stranici s koje kupuje vidjeti tko ga prodaje i je li tvrtka u sudskom registru. A lažna reklama je nepoštena poslovna praksa i one koji to rade može se prijaviti državnom inspektoratu – objašnjava Dijana Kladar, odvjetnica društva Potrošač.

Ako pak tvrtka ne postoji, riječ je o kaznenom djelu i potrošači je mogu prijaviti policiji.

Preporuka kupcima je da kupuju kod provjerenih proizvođača ili trgovaca.

U policiji kažu kako prijevaru do 1000 kuna građani moraju sami prijaviti, a ako je iznos veći, istraga se pokreće po službenoj dužnosti. Dosad nitko nije prijavio prodavače Hallu Fortea
- Nema kaznenog djela ako nisu uplatili i nije nastupila štetna posljedica – kažu u MUP-u.

A stvarni liječnici upozoravaju da je upitna učinkovitost tog pomagala.

- Svaki se problem može rješavati na više načina, ali oni moraju biti dokumentirani. Dok je deformacija još svježa, može se liječiti ortopedskim pomagalima, no kad nastupe promjene, postoji čitav niz operacija kojima se liječe čukljevi. Odgovarajuću terapiju treba odabrati u dogovoru s liječnikom – govori prof. dr. sc. Vladimir Kovač, pročelnik Zavoda za ortopediju u KB Dubrava.

Kako bismo otkrili pozadinu lažnih svjedočanstava o čudesnom pomagalu, poslali smo upit na jedini mail s internetske stranice. Odgovorili su na pitanja o proizvodu, no nakon što smo postavili pitanje o tvrtki koja prodaje Hallu Forte i svjedočanstvima “pacijenata” i “liječnika” više se nisu javljali.

'Može pomoći prije prave deformacije'

Internetske stranice preplavio je oglas za ortopedsko pomagalo Hallu Forte. Prodavači tvrde kako nošenje tog silikonskog pomagala pacijente oslobađa od bolova i ublažava deformacije. Stvarni ortopedi ipak tvrde da čudotvoran lijek ne postoji.

- Dok je deformacija svježa, može se liječiti ortopedskim pomagalima, ali kad nastupe promjene, čukljevi se liječe operacijom - ističe ortoped dr. Vladimir Kovač iz KB Dubrava.     

24sata


Idi na 24sata

Komentari 69

  • plutarh 22.03.2017.

    naravno da su varalice !....gdje god ne piše jasno i istaknuto sjedište firme i gdje možeš osobno doći za sve u svezi "čarobnog proizvoda"....naravno da se radi o prijevari !.....i po meni je država najveći krivac što se to tolerira !

  • Yugoslaven Joža 14.11.2015.

    Ah ma sve te gluposti na stranicama koje vrijede manje nego jedna kutija toga što se prodaje na njima su sigurnih 100% prijevara. Kada vidite te stranice klasičnih marketera koje su sve iste i sliče kao jaje jajetu s pocrtanim žutim boljama sadržaja, uvjeravanjima desetcima zadovoljnih klijenata i tako to bjež te s takvih stranica. Ako pri tome na stranicama nema jasno definirano koja firma stoji iza proizvoda, kontakt podataka i ostalih relevantnih stvari tada lagano zatvorite takve stranice i zaboravite ako ne želite biti prevareni. Kod mnogih kada krenete van još će vas pokušati zadržati i ponuditi vam veliki popust ako se predomislite ipak. No ne nasjedajte na to jer sve su to samo obične laži..

  • nerminius 28.08.2015.

    Pa to je isto kao kad po stranicama nalazimo reklame tipa, pogledajte kako izgleda ovaj čovjek nakon samo mjesec dana, i onda vidiš zadriglog debelog lika, a pored njega istog tog s tijelom kao u Arnolda Schwarzeneggera s napomenom ispod; "on je to postigao sjedeći i nije trebao ići se mučiti u teretanu". Ili ono, liječnici su se uplašili rezltata mršavljenja kroz samo dva tjedna novim preparatom...... Ili, liječnici nisu željeli da znate za ovu informaciju...... To su narode takve bedastoće i gluparije, da samo zbilja netko plitak može na to nasjesti. Ni ovo sa čukljevima nije iznimka, znamo svi kako čukljevi izgledaju, makar ih većina nije imala. Zna se da se to rješava invazivno. Pretpostavio sam i za tu reklamu da je jednaki biser kao i sve ostale tog tipa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare