To je to što me zanima!

Otrovi u hrani: Budite oprezni s voćem, posebno s citrusima

Što mislite, je li sva hrana sigurna? Jeste li znali kako meso nekad može sadržavati antibiotike, tuna i sabljarka živu, a korica naranče i limuna može imati pesticide
Vidi originalni članak

Naše prehrambene navike najlakši su put do zdravijeg ili pak bolesnijeg organizma. Iako postoje zakonom propisane dopuštene količine štetnih tvari u pojedinoj hrani, tijelu taj zakon ne znači ništa. Štetne tvari se gomilaju, a i posljedice. - Toksini u hrani mogu biti njezini prirodni sastojci. Koža zelenog krumpira, rajčice i patlidžana sadrži Solanin. Male koncentracije izazivaju povraćanje, znojenje, grčeve u želucu i glavobolju - objašnjava nutricionistica Jasna Ćerić. 

Treba izbjegavati pečenje, prženje i dimljenje hrane. Treba je pripremati na malo ulja i više vode

No za sve veći broj otrova u hrani ljudi su sami odgovorni. - Hrana se zagađuje u proizvodnji, tijekom pakiranja, transporta, zagađenjem okoliša ili obradom - kaže Ćerić. Popis takvih toksina je predug. Inspekcije posljednjih godina, kažu u Zavodu za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, posebno paze na količinu mikrotoksina u hrani (plijesan). Ima ih u žitaricama, mlijeku i dječjoj hrani na bazi mlijeka i žitarica, orašastim plodovima, sušenom voću, u začinima za voćne sokove i vino. Intenzivno kontroliraju pošiljke iz Brazila, Kine, Egipta, Irana i Turske. Oprezan treba biti i s voćem, posebno s citrusima. - Pesticidi u hrani nemaju nikakvu funkciju, oni su zagađivači. 

Agrume za čije podrijetlo nismo sigurni ne bismo trebali koristiti cijele u pripremi soka ili koricu ribati u kolače - kaže Ćerić. Toksini su i u prženom te pečenom krumpiru, zatim čipsu, ali i mesu koje se peče, prži ili roštilja. Mlijeko, jaja, tofu i jetra koji se kuhaju gotovo nemaju toksina. Uzgajivači životinjama daju antibiotike, antiseptike i hormone, pa i te ostatke jedemo. Obradom ribe povećava se štetni histamin. - Zamrznute kozice mogu imati dodane sulfite koje kod osjetljivih izazivaju alergije. Zakonski je propisan maksimalan udio žive u tunama i sabljarkama, ali ako se pretjeruje, može izazvati trovanje - kaže Sanja Vidaček s Prehrambeno biotehnološkog fakulteta. Preporučuje raznovrsnu prehranu.

Meso s roštilja je nezdravo

Pečeno i prženo te meso s roštilja imaju najviše toksina. Najbolje bi ga bilo pripremati kuhanjem. Tako čuva se najviše hranjivih tvari, a namirnice i dalje ostaju niskokalorične.

Previše tune iz konzerve je otrovno

Ne navaljujte svaki dan na tunjevinu iz konzerve. Zakon propisuje dopuštene količine žive u njima, ali ne može regulirati koliko često ćete je jesti. Možete se otrovati.

Jedite samo zreli krumpir

Toksični spoj Solanin u kori zelenog krumpira u visokim koncentracijama remeti rad živčanog sustava. Jedite samo zreli krumpir. Solanin se ne uništava ni obradom hrane.

Jabuke su najzagađenije

Najviše pesticida ima u jabukama, agrumima, kruškama i grožđu. Dobro perite voće prije konzumiranja i čitajte deklaracije.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • joso29 22.09.2013.

    jednostavna stvar.... donjeti zakon da se ništa nemoze uvesti iz vana , dok se prvo ne otkupe hrvatski proizvodi!!! znam konkretno covjeka koji je bacio tri vagona rajčica koje nemoze plasirati i sve ostalo trune na njivi jer nema kome prodati... normalno dati pristojne cijene i to je to... ma mi imamo polja i polja i da sami uzgajamo za svoje tržište možemo živjeti ko carevi a ne mi uvezemo iz egipta!!!! jaje iz egipta je jeftinije nego ono proizvedeno na vrani kod biograda na moru??????? KAKO????

  • POTPEC 22.09.2013.

    Koji glupi komentar. Ne jedite ovo, ne jedite ono. U ovome ima ovo u tome ima to. Prestanite govoriti šta ne valja - jednom recite šta valja. Nemojte pisati što ne možemo, več kako problem riješiti - šta možemo.

  • ariani 21.09.2013.

    ...od jedne vrečice soje se dobije 5l mlijeka...

Komentiraj...
Vidi sve komentare