To je to što me zanima!

Parkiranje na invalidskim mjestima: Znate li sve propise?

Što je znak pristupačnosti? Gdje treba biti istaknut? Koja prava znak nosi? Saznajte što sve morate znati o invalidskim parkirnim mjestima i propisima o njima
Vidi originalni članak

Tko ima pravo parkirati na mjestu za osobe s invaliditetom? 

Svatko s automobilom sa znakom pristupačnosti. Osobe s 80 ili više posto invaliditeta i osobe s oštećenjem nogu 60 ili više posto imaju pravo na znak. On se ne veže uz vozilo nego uz osobu tako da ga se može lijepiti i na auto koji nije u vlasništvu osobe s invaliditetom. Osoba sama odabire registraciju automobila na koju želi da se znak odnosi. No znak pristupačnosti vrijedi samo kada vozilom upravlja ili se u njemu vozi osoba s invaliditetom. 

Kako do znaka pristupačnosti? 

Znak izdaje ured državne uprave u županiji zadužen za promet. Potreban je pisani zahtjev, nalaz, mišljenje HZMO-a i fotografija. Gdje znak treba biti istaknut? U donjem lijevom kutu prednjeg vjetrobranskog stakla vozila. 

Plaća li se parkiranje na parkinzima za osobe s invaliditetom? 

Pravilnik o znaku pristupačnosti određuje izgled i veličinu parkinga, no ne i cijenu. U većini gradova parkiranje na tim mjestima je besplatno i vremenski neograničeno. U nadležnom uredu za promet u županiji provjerite je li parkiranje besplatno i u vašem gradu. 

Može li se sa znakom pristupačnosti parkirati i na “običnim” parkirnim mjestima? 

Može, no uz plaćanje pune cijene te uz pravila koja vrijede za ostale, ali u Zagrebu je dopušteno parkirati dva sata bez plaćanja. No osim znaka pristupačnosti, auto mora imati istaknutu naljepnicu koju izdaje Zagrebparking. Pravilo vrijedi za sve osim javnih garaža u kojima i osoba sa znakom plaća punu cijenu. 

Kome prijaviti ako je automobil bez znaka parkiran na mjestu osobe s invaliditetom? 

Nadležnoj pauk službi koja će premjestiti auto u najkraćem roku. Troškove premještanja podnosi vlasnik nepravilno parkiranog vozila. 

Imaju li roditelji djece s invaliditetom pravo na znak? 

Da. Potreban stupanj invaliditeta za stjecanje prava na znak pristupačnosti isti je kao i kod odraslih

Idi na 24sata

Komentari 3

  • garimačak 16.01.2018.

    Procent lažnih pokaza je maksimum cc do 40%

  • gallovix 10.09.2013.

    vise od 90% naljepnica i kartona je lazno i podhitno bi policija trebala provjeriti valjanost tih isprava.samo trebaju rjesenje o invalidnosti i sve ce biti jasno.

  • POTPEC 09.09.2013.

    Žalosno da se znak pristupačnosti nalazi više na autima sa zdravim ljudima nego sa invalidima. Zašto policija i određene službe ne provjeravaju vozača i znak pristupačnosti. Svakome ko krši propise treba taj znak oduzeti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare