To je to što me zanima!

Polica dopunskog moguća je već od tek 30 kuna na mjesec

Dopunsko zdravstveno u Allianzu je 30 kuna za osobe od 18 do 25 godina. Za starije osiguranike police su obično skuplje. Jedino je u HZZO-u cijena ista za sve
Vidi originalni članak

24sata

Prije dvije godine iz dopunskog osiguranja u HZZO-u prešla sam u Croatia osiguranje. Nedavno sam saznala da za osam dana trebam platiti štetu koju sam HZZO-u napravila prelaskom.

Na pritužbu čitateljice u HZZO-u kažu da ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju može prestati kad ga osiguranik sam otkaže ili ga HZZO može otkazati zbog neplaćanja premije.

- Ugovor se otkazuje pisanim putem, uz otkazni rok od tri mjeseca, a u tom periodu osiguranik mora plaćati premiju - objasnili su u HZZO-u. Dodaju da ugovaratelj mora podmiriti i štetu ako je prilikom korištenja zdravstvene zaštite napravio trošak koji prelazi iznos premije iz razdoblja osiguranja do dana raskida ugovora, odnosno razliku troška i iznosa pripadajuće premije.

- Naknade štete nema kad istekne razdoblje od godine, a ugovor o polici nije produljen jer se ugovaratelj prethodno pisano izjasnio da ne želi produljenje - dodaju u HZZO-u. Pravna savjetnica Potrošačkog foruma Dunja Mak objašnjava da se ugovor sklapa na temelju police i Općih uvjeta kojih se osiguranik, ako mu ih je HZZO prilikom sklapanja ugovora predočio, mora pridržavati. U HZZO-u dodaju da su prošli mjesec analizirali zaostatke plaćanja za osiguranike koji imaju ugovoreno plaćanje putem administrativne zabrane na mirovinu za dugovanja.

- Opomene su opravdane jer smo uvidom u analitičke kartice svake osigurane osobe shvatili da je riječ o dugovanju koje se odnosi na mjesec prije nego što je počela isplata putem administrativne zabrane - kažu u HZZO-u. To znači da je riječ o mjesecu u kojem su građani morali ratu police platiti osobno. Čitateljicu je zanimalo i je li dug u zastari. Mak kaže da nije.

- Zastara za navedeno potraživanje iznosi tri godine računajući od prvog dana poslije proteka kalendarske godine u kojoj je tražbina nastala - objašnjava mag. iur. Mak.

Osim u HZZO-u, dopunsko zdravstveno može se dogovoriti i u osiguravajućim kućama. Croatia osiguranje ima dvije vrsta polica dopunskog osiguranja koje podrazumijevaju pokriće participacije. Za građane od 18 do 60 godina cijena je 67 kuna mjesečno bez pokrića za listu B lijekova. S tim pokrićem mjesečna rata je 97 kuna. Iznad 60 godina cijena je 150 kuna. U Uniqua osobe mlađe od 65 godina policu mogu dogovoriti već za 65 kuna. To podrazumijeva troškove liječenja u obveznom osiguranju bez participacije te troškove doplate za lijekove s B liste. U Allianzu imaju dopunsko osiguranje za mlade od 18 do 25 godina već od 30 kuna mjesečno. No ta polica pokriva samo lijekove s A liste.      

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Arufasnug 21.11.2015.

    Ulaganje u zdravlje nije bačen novac

  • Crobex 21.11.2015.

    Cijena TV pretplate je skoro ista u odnosu na cijenu dopunskog. To nije održivo.

  • Ugarko 21.11.2015.

    HZZO treba privatizirati

Komentiraj...
Vidi sve komentare