To je to što me zanima!

Prisilna naplata može se provesti i u zemljama EU

Moguće je provesti ovrhu izvan RH. Naš pravni sustav poznaje institut europskog platnog naloga i institut europskog ovršnog naslova koji su pojednostavili naplatu u EU
Vidi originalni članak

Pitanje: Zanima me može li se provesti ovrha nad ušteđevinom Hrvata koja se nalazi na računu u nekoj banci u zemljama Europske unije, a izvan Hrvatske? 

Na pitanje odgovara odvjetnica Dijana Kladar.

Odgovor: Moguće je provesti ovrhu izvan RH. Naš pravni sustav poznaje institut europskog platnog naloga i institut europskog ovršnog naslova koji su pojednostavili naplatu u EU. Europski ovršni naslov primjenjuje se kad npr. vjerovnik iz RH želi provesti naplatu u Njemačkoj na temelju sudske odluke hrvatskog suda. Primjenjuje se i na sudske nagodbe ili javne isprave. Potvrdu o europskom izvršnom nalogu izdaju sudovi, upravna tijela, javni bilježnici ili pravne i fizičke osobe s javnim ovlastima. Nije potrebno ishoditi potvrdu o eur. ovr. naslovu za europski platni nalog i za odluke donesene u europskom postupku za sporove male vrijednosti jer su takve odluke automatski izvršne u EU. 

Prevareni ste ili ne znate riješiti neki problem? Javite se na 01/24-24-242, ili e-mail: potrosac@24sata.hr

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare