To je to što me zanima!

Provjerili smo: Najbolje je ipak čistiti samo limunom i octom

Plohe koje očistimo kupovnim sredstvima moramo oprati vodom prije nego što na njih odložimo hranu, a tijekom čišćenja valja obavezno imati rukavice...
Vidi originalni članak

Na deklaracijama deterdženata za čišćenje kuhinje navodi se da sadrže neionske ili anionske tvari. Ulje i masnoća se inače ne otapaju u vodi, no zadaća i anionskih i neionskih tvari je ta da omoguće upravo to.

No ove dvije skupine kemikalija međusobno se razlikuju po strukturi pa tako i po načinu djelovanja. Iako će obje očistiti nečistoće, kod nas je bolje koristiti sredstva s neionskim tvarima jer lakše djeluju u tvrdoj vodi, kakva je uglavnom u Hrvatskoj, a koja obiluje kalcijem i magnezijem.

Čišćenje proizvodima koje sadrže anionske tvari će ići sporije, pa ćemo potrošiti u konačnici i više sredstva. Od pet deterdženata, prema deklaracijama anionske tvari sadrži jedino sredstvo W5. I za anionske i neionske tvari istraživanja pokazuju da mogu oštetiti kožu, a ako ih se pretjerano koristi, možemo nadražiti i dišne putove. Njihovo preveliko korištenje može biti štetno za okoliš. U sredstvima koja smo analizirali ima ih do 5 posto, jedino ih Cif ima do 15 posto, no i to je u dozvoljenim količinama. Ipak, tijekom čišćenja trebalo bi nositi rukavice, a poslije oprati ruke. Treba paziti i na površine koje smo čistili tim sredstvima i već očišćenu površinu valja dodatno obrisati mokrom krpom, posebno ako je riječ o plohama na kojima jedete ili pripremate, odnosno odlažete hranu.

Svaki od pet proizvoda sadrži i mirise.

Preporučljivo je birati sredstva za čišćenje koja u sastavu imaju limonen, a to su svi osim Super Jona. Limonen je sastojak mnogih eteričnih ulja. Dobiva se kao popratni proizvod pri proizvodnji soka od naranči, limuna, grejpa i mandarina. Osim što ugodno miriše, limonen razbija molekule masti, pa time i olakšava čišćenje. U kozmetici i sredstvima za čišćenje upotrebljava se sve češće jer nije toliko agresivan za kožu. Kao miris često se u koristi i heksil cinamal, prirodni sastojak ulja kamilice.

Sredstva za čišćenje kuhinje mogu sadržavati i dezinficijense koji ubijaju bakterije, koji se inače koriste i za dezinfekciju u zdravstvenim ustanovama. Iako su tvari u ovim sredstvima u ograničenim količinama te pažljivom upotrebom ne bi trebalo biti nuspojava, treba razmisliti o kumulativnom učinku kemikalija koje svakodnevno koristimo. Možda nije loše s vremena na vrijeme kupovna sredstva za čišćenje zamijeniti tradicionalnim domaćim sredstvima kakva su koristile naše bake, na bazi octa ili limuna.     

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare