To je to što me zanima!

Račune u Hrvatskoj možete plaćati i na platomatima

U Hrvatskoj račune možete plaćati putem platomata, uređaja za plaćanje računa i režija. U Južnoj Koreji možete obaviti kupovinu putem smartphonea dok čekate vlak
Vidi originalni članak

Platomat je uređaj u koji stavite račun, ubacite novac i dobijete potvrdu o plaćanju. Moguće je plaćati samo račune s 2D barkodom, a takva je većina. Platomate imaju u 43 T-Centra diljem Hrvatske, osim u onima koji se nalaze u trgovačkim centrima. Ako plaćate račune Hrvatskog telekoma, tada vam platomat neće naplatiti naknadu. Za plaćanje ostalih naknada je 1,99 kuna, što je jeftinije nego, primjerice, u pošti ili banci. - Korisnik u skener umeće račun te, nakon prihvaćanja uvjeta plaćanja, obavlja plaćanje. Ako korisnik nema drugih računa za platiti, umeće novac u za to predviđeno mjesto te dobiva ostatak novca i potvrdu o plaćenom računu - objasnili su u Hrvatskom telekomu i dodali da je na platomatima moguće kupiti i bonove za mobitel.

Kupuju skenirajući kodove sa plakata dok čekaju vlak

U lancu prodavaonica Tesco u Južnoj Koreji razmišljali su kako da povećaju broj kupaca a da pritom ne otvaraju nove trgovine. Shvatili su da su Južnokorejci marljiv narod koji živi užurbano. Istražili su njihove navike i zaključili da oni ne žele trošiti puno vremena na kupnju. Sjetili su se genijalnog rješenja. Napravili su fotografije proizvoda dok stoje na policama u njihovim trgovinama. Potom su izradili jumbo plakate i njima oblijepili stanice na kojima Južnokorejci čekaju podzemnu željeznicu, vlak, autobus... Uz svaki proizvod stavili su kod koji, kad ga skeniraju mobitelom, dodaje taj proizvod na listu želja. Tijekom dana građani usput skeniraju kodove i na kraju popis šalju u trgovinu, a trgovina im sve dostavi na kućnu adresu. Takva kupnja tamo je postala hit.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Bezobrazno zelene 22.09.2014.

    Kako je počelo u budućnosti više ni neće biti dućana.Kupovaćemo sve iz fotelje i čekati dostavu. gube se polako one čari kupovanja, isprobavanja, šetnje od dućana do dućana i onda se čude da je mladost danas slabo aktivna, samo sjede za kompom, lijeni su izač van. Pa kako kad im je sve dostupno on-line..

  • svanuće 15.09.2014.

    Bezbroj načina da se troši ,ali gdje uzeti da bi se potrošilo?

Komentiraj...
Vidi sve komentare