To je to što me zanima!

Rotkvice i mladi luk: Na tržnicu po prvo domaće povrće

Očisti i uživaj: U trgovačkom centru je mladi luk talijanski, a na tržnici domaći. U njemu ima puno vitamina C, a u rotkvicama antioksidansa
Vidi originalni članak

Osim što su zdravi, rotkvice i mladi luk obogatit će mnoga jela. Mladog luka nikad dosta uz pečeno meso ili kuhanu šunku. Rotkvice će “obojiti” razne salate, a mogu se gricnuti i same. “Crvene kuglice” nas zovu da ih kušamo. Tako je u petak bilo i na zagrebačkoj tržnici Utrina. 

Rotkvice su uglavnom stigle iz okolice Zagreba. Vezicu prodaju po četiri kune, a na tri daju popust. Stoje 10 kuna. Kilogram velikih rotkvica očišćenih od lišća prodavali su na jednom štandu po 15 kuna. - Pogledajte, kao jabuke su - hvalila je prodavačica rotkvice. Na susjednom su štandu pozornost privlačile rajčice. Prodavačica je rekla da su iz Dalmacije, a uzgojene su u stakleniku. Kilogram “običnih” stoji 25 kuna, a grapolo 16 kuna. Mladi luk su prodavali za tri do pet kuna po vezici. Kako prepoznati je li luk dobar? Treba pripaziti da nije prestar. Kad odlazi u sjeme, zeleni dio postaje drvenast i nije više ukusan za jelo. 

Za rotkvice kažu da moraju imati male “brkove”, odnosno dlačice. Ako su veliki, rotkvica nije imala dovoljno vode i može biti ljuta. Na tržnici se može cjenkati i pri kupovini više komada kupiti povoljnije. Te čari nema u dućanima. No za one koji ne stižu “kod kumica”, ostaju trgovački centri. I ondje ima svega, a povrće ima i deklaraciju pa možemo pročitati odakle je. Povrća bi na našem jelovniku trebalo biti najviše. - Zeleno povrće ima klorofila koji je izvrstan čistač krvi. Ima ga i u zelenom dijelu mladog luka. U bijelom dijelu ima sumpora koji je dobar za prevenciju srčano-žilnih bolesti, kod artritisa i upalnih stanja. U luku ima puno C vitamina i puno kroma koji je dobar za one s povišenim šećerom - rekla je nutricionistica Jasna Ćerić. 

Mladi luk uglavnom nema jak okus pa djecu odmalena možemo na njega navikavati. Sigurno će im se svidjeti i rotkvice - “crvene loptice”. - Rotkvice su crvene od biljnih antioksidansa flavonoida. Smanjuju razinu slobodnih radikala u organizmu pa usporavaju starenje i dobre su protiv upala - dodala je nutricionistica.

Cijene pogledajte u tablici koja se nalazi u galeriji iznad članka.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • novkovka 16.04.2014.

    ništa nje kao domaće.samo da su cijene bolje za kupce.

Komentiraj...
Vidi sve komentare