To je to što me zanima!

Skuplje nama nego Nijemcima: Uporedili smo cijene pelena

Prema njemačkom ispitivanju, Pampers su najbolje. Dobre su i pelene Babylove iz DM-a te Lidlova robna marka Toujours
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj su pelene oko 25 posto skuplje nego u Njemačkoj. Paket najpopularnijih pampersica ondje stoji oko 75 kuna, a u Hrvatskoj 96,90 kuna, DM-ove Babylove u Njemačkoj stoje oko 45 kuna, a kod nas su 15-ak kuna skuplje. Velike su razlike i u cijenama pelena na domaćem tržištu, a to je teško razaznati jer svaki proizvođač ima drukčiji broj pelena u pakiranju. Zato smo usporedili cijenu pelena po komadu, a ne po pakiranju. Roditelji uglavnom kupuju istu marku pelena jer strahuju od nepoznatih marki. Njemački časopis specijaliziran za testiranje i analizu proizvoda Öko test ispitao je 14 vrsta pelena veličine maxi (broj 4, koje su i u Hrvatskoj najprodavanije i čije smo cijene i mi usporedili). Uz njih i nezavisni laboratorij, pelene je testriralo i 12-ero djece. Nekoliko tjedana nosili su različite pelene, a njihovi roditelji bilježili su zapažanja. Neke od tih pelena prodaju se i u Hrvatskoj. Primjerice, na testu su bile pampersice, Lidlove pelene Toujours i DM-ove Babylove.

Rezultati njemačkih testova su pokazali da sve vrste zadovoljavaju roditelje. Najbolje su prošle i u Hrvatskoj omiljene pelene Pampers jer su, piše u objašnjenju, ostavljale koži da diše, lagane su, tanke i lijepo sjedaju na tijelo. Zamjerke su cijena i to što sadrže parafin. Pelenama Toujours roditelji su zamjerili to što se ne daju dovoljno jako pričvrstiti. Ocjenu vrlo dobar dobile su pelene Babylove (DM-ova robna marka). Jedina ozbiljnija zamjerka im je da se kod stavljanja i skidanja mogu potrgati. Gotovo svi proizvodi imaju flourescente osvjetljivače (sličice na pelenama) u kojima je ljepilo. Oni nisu štetni za dijete jer nema izravnog dodira s kožom, ali štetni su za okoliš.

Najpopularnije su i dalje Pampresice

Pampers (DM)

U pakiranju koje košta 96,90 kuna se nalazi 48 komada, odnosno cijena jednog komada pelena iznosi 2,02 kune.

Libero (BIPA) 

U pakiranju koje košta 94,90 kuna se nalazi 56 komada, odnosno cijena jednog komada pelena iznosi 1,69 kuna.

Huggies (BIPA)

U pakiranju koje košta 99,90 kuna se nalazi 60 komada, odnosno cijena jednog komada pelena iznosi 1,66 kuna.

Baby Love (DM)

U pakiranju koje košta 59,90 kuna se nalazi 38 komada, odnosno cijena jednog komada pelena iznosi 1,58 kuna.

Beauty Baby (Muller)

U pakiranju koje košta 54,90 kuna se nalazi 40 komada, odnosno cijena jednog komada pelena iznosi 1,37 kuna.

Toujours (LIDL) 

U pakiranju koje košta 59,89 kuna se nalazi 50 komada, odnosno cijena jednog komada pelena iznosi 1,20 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • RasmirHasanagić 27.05.2014.

    Mene sad zanima tko je tu lud, vaše su novine prošle godine objavile istraživanje prema kojemu su Pampersice ispale na testiranju najlošije pelene na hrvatskom tržištu sa čime se i slažemo jer je supruga morala baciti cijeli paket njihovih pelena u smeće jer su toliko loše da su doslovno neupotrebljive, a u ovome članku pišete kako su Pampersice i u hrvatskoj prošle najbolje na testiranju. TKO JE TU LUD SUPRUGA I JA ILI VAŠI NOVINARI, MOLIM ZA ODGOVOR NA MOJ FACEBOOK!!!!!!!

  • sparkle 10.10.2013.

    Pa nije to baš neko objektivno istraživanje. Naime ja imam troje klinaca i nema pelena koje nisamo koristili i to u razdoblju od 1999-sada. E pa sve su pelene ok, stvar je u tome koliko beba piški, pije i koliko je stara. Moji nikada ni jedno nisu imali ni na jedne neku alergiju, a koliko koštaju pelene....pa treba znati gdje ih i kada kupovati. U Kauflandu se recimo paket od 99 pampersica može kupiti već za 134.90 kn, a to bi bilo 1.36 po peleni...Veći paket, jeftinije pelene i zavisi koji dučan :)

  • jelas 111 26.09.2013.

    i onda se čude što je pad nataliteta, ali eto, bitno je da smo u europi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare