To je to što me zanima!

Skuplji kupus i rajčice, pa čak i hrana za bebe te kozmetika

Ako usporedimo današnje cijene i one iz kolovoza od prije tri godine, lako možemo vidjeti koliko doista skupo živimo, zaključili su na portalu Supermarketi.info
Vidi originalni članak

Rajčica je u odnosu na kolovoz od prije tri godine u prosjeku skuplja gotovo duplo, preciznije 98 posto. Danas se kilogram rajčice ne može naći ispod pet kuna, a i to kad je na akciji. Najskuplji kilogrami paradajza su oni iz Kauflanda i Plodina gdje stoje 9,99 kuna. No razlog tome može biti i to što ljeto ove godine kasni pa tako i rajčice sporije dolaze do polica trgovina. 

Skuplja je čak i hrana za bebe

Kupusu je cijena u prosjeku viša 115 posto. U pet trgovačkih centara stoji 2,99 kuna. No nisu samo cijene voća i povrća, koje variraju ovisno o sezoni, otišle gore. Skuplji su i mliječni proizvodi, ali i neka kozmetika, sredstva za čišćenje te meso. Popis proizvoda kojima je cijena otišla “u nebo” je dug, ali najviše bode u oči činjenica da je poskupjela i hrana za bebe, i to nešto više od 15 posto, iako je prije dvije godine PDV na hranu smanjen na deset posto. 

Sveukupno gledano, cijene su ipak u blagom padu

Možda trgovci opravdanje pronalaze u činjenici što je PDV na tu hranu početkom ove godine narastao na 13 posto. Uzevši sve u obzir, malo tješi činjenica da su pojedini proizvodi u mjesec dana ipak pojeftinili. No, kod smanjenja cijena je uglavnom riječ o sezonskom voću i povrću. Od ostalih proizvoda pojeftinio je Palomin troslojni WC papir, i to 31 posto, te deodorant Axe. 

Kad ih uspoređujemo s prošlim ljetom, cijene su ipak u blagom padu. - Stvorila se slika da je ulaskom Hrvatske u EU došlo do stabilizacije tržišta i da hrvatski građani imaju osnove za bolji život - kažu na portalu Supermarketi.info.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • zutko 12.08.2014.

    rajčica je skupa ne zato što je kasno došla nego zato što je bilo previše kiše i ona rajčica koja nije rasla u satkleniku ili plasteniku je oboljela i osušila se........

Komentiraj...
Vidi sve komentare