To je to što me zanima!

Testirali smo desetak salveta: Robne marke su najisplativije

Kad kupujete salvete, pazite na težinu. Uvijek treba birati one teže, konkretnije, jer se često dogodi da proizvođači u papir upuhuju zrak i na taj način varaju kupce...
Vidi originalni članak

Sve salvete imaju iste dimenzije, ali razlike su ipak velikeUpuhivanjem zraka salvete izgledaju veće, ali to ne znači i da postaju kvalitetnije.

- To je čista prevara - rekla nam je stručnjakinja iz hrvatske tvornice salveta, a naš mali test je njezine tvrdnje i dokazao.

Salvete iz svih deset paketa koje smo testirali imaju površinu 33 puta 33 centimetra, ali vaganje otkriva njihovu pravu vrijednost. Najteži paket, sa 169 grama, je Kauflandov K Classic. U njemu je 30 salveta, a svaka teži 5,63 grama.

Najlakši paket je Forest, koji smo također kupili u Kauflandu. Njegovih 20 salveta ukupno ima 44 grama, a to je samo 2,2 grama po salveti. Razlika se vidi i u moći upijanja. Po salvetu iz svakog paketa suočili smo lokvom od 30 mililitara vode. K Classic, Floralys, Paloma, crvene Sparove i još neke su bez problema u samo nekoliko sekundi s tanjurića pokupile i posljednje kapi vode.

Njih smo u tablici ocijenili kao zadovoljavajuće. Harmoy, Susy i Pap Star su se mučile i vodu upijale nešto sporije. Iako je poslije njih ostalo malo vode, većinu su ipak upile.

Lagana salveta tvrtke Forest upila je samo mali dio vode, a potom se nemoćno namakala u lokvici. Ipak, treba napomenuti da su to i najjeftinije salvete. Kod kupnje treba paziti i na broj salveta u paketu jer se nekad pod istom cijenom prodaju i one s 20 i s 30 komada. No stručnjaci upozoravaju da treba paziti i na boju koja može značiti i razliku u materijalu.

- Ako bijele salvete imaju sivkastih tonova, to može značiti da nisu sto posto od celuloze, odnosno vlaknastog materijala koji se dobiva iz drveta, nego da su dijelom i od recikliranog papira. To je još jedan način da se smanje troškovi u proizvodnji, no tada proizvođač to mora navesti na deklaraciji, a to često nije slučaj - objašnjavaju stručnjaci te dodaju da i jarke boje salveta mogu prikrivati materijal lošije kvalitete.     

Testirali smo i kako upijaju mast

Osim namakanja u vodi, htjeli smo saznati upijaju li salvete masnoću, odnosno jesu li funkcionalne za stolom. One koje su najbolje upijale vodu, to su činile i s masnoćom. Najbolje su opet one najteže, dok su i u ovom izazovu najlošije bile Forest.     

Idi na 24sata

Komentari 2

  • El Tractor 17.02.2015.

    Teže su bolje i kvalitetnije, može i u bojama.

  • Ana Vlainić 18.12.2014.

    Teže se i ljepše slažu,čvršće su...

Komentiraj...
Vidi sve komentare