To je to što me zanima!

U tri godine na hrvatskom tržištu 118 opasnih proizvoda!

Državni inspektorat je od 2010. pa do kraja svibnja ove godine na tržištu otkrio ukupno 118 opasnih neprehrambenih proizvoda, ponajviše dječje odjeće i obuće
Vidi originalni članak

Na temelju Zakona o općoj sigurnosti proizvoda Vlada Republike Hrvatske je 2009. godine donijela Uredbu o sustavu razmjene obavijesti u pogledu proizvoda koji predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača kojom se propisuje postupak i sadržaj sustava za brzu razmjenu obavijesti o opasnim proizvodima (RAPEX), a ta Uredba će danom pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji stupiti na snagu. 

No, ne čekajući 1. srpnja, Državni inspektorat godinama sustavno radi na podizanju razne zaštite potrošača u pogledu neprehrambenih proizvoda, sukladno svojim nadležnostima i djelokrugu, a provođenje nadzora nad tržištem u području tehničkih proizvoda u skladu s dobrom praksom Europske unije jedan je od prioriteta gospodarskih inspektora

Opasni proizvodi ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve

Na jedinstvenom unutarnjem tržištu EU-a funkcionira RAPEX sustav brze razmjene službenih obavijesti o mjerama i radnjama za neprehrambene proizvode koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača, koji omogućava da potrošači pravodobno budu informirani o neprehrambenim proizvodima koji predstavljaju rizik za ljudsko zdravlje, sigurnost i okoliš.

Prvu RAPEX obavijest o proizvodu koji predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje i sigurnost potrošača te drugih korisnika, Državni inspektorat je objavio hrvatskim potrošačima prije više od tri godine, odnosno 1. travnja 2010. godine. ''Bila je to obavijest o dječjoj hodalici koja nije ispunjavala sigurnosne zahtjeve i koju smo smatrali opasnim proizvodom jer je pri njezinoj upotrebi lako moglo doći do ozljeda djece pri padu iz hodalice'', navode u Inspektoratu. 

Tada je, dodaju, temeljem poziva na suradnju od strane Državnog inspektorata, uvoznik u Republiku Hrvatsku dobrovoljno prestao s daljnjim uvozom, prodajom i ponudom predmetnog proizvoda, a kupci su upozoreni da prestanu upotrebljavati taj proizvod, da ga vrate u trgovinu gdje su ga kupili te da u zamjenu mogu dobiti drugi proizvod ili tražiti povrat plaćenog novčanog iznosa.

Najopasniji dječji proizvodi i kućanski aparati

Od tada pa do kraja svibnja ove godine, Državni inspektorat je na temelju provedenih inspekcijskih nadzora prema Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda i posebnim propisima na hrvatskom tržištu otkrio i putem svojih internetskih stranica objavio ukupno 118 obavijesti o opasnim neprehrambenim proizvodima

''Objavili smo sve informacije kojima je Inspektorat raspolagao o identifikaciji takvih proizvoda, prirodi opasnosti i poduzetim mjerama. Najviše smo obavijesti o opasnim proizvodima izdali za dječju odjeću i obuću (51 proizvod), dječju opremu i proizvode za djecu (17) te kućanske aparate (15)'', tvrde. Obavještavali su i o drugim neprehrambenim proizvodima koje su otkrili na hrvatskom tržištu, a koji su predstavljali ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača, među kojima su električni proizvodi, imitacija hrane te audio vizualna oprema.

Zabrana stavljanja opasnog proizvoda na tržište

Prije nekoliko dana objavljeno je i zadnje u nizu upozorenja, ovoga puta o sapunu - imitaciji hrane. ''Nadzorom i provedenim ispitivanjem utvrdili smo da svojim oblikom nalik na komad torte, mirisom voća, bojom, obujmom i veličinom predstavlja opasnu imitaciju proizvoda te potrošače, a posebice djecu, dovodi u zabunu da ga zamijene za hranu, što može uzrokovati gušenje ili ozbiljne probleme u probavnom sustavu'', navode u Inspektoratu te dodaju kako su zabranili stavljanje tog proizvoda na tržište te su naredili njegovo povlačenje i uništenje. 

Nakon što su proizvođaču naredili i objavljivanje oglasa u dnevnim novinama o opasnosti proizvoda, on je prestao s proizvodnjom konkretnog proizvoda i postupio po rješenju Državnog inspektorata. 

Detaljne informacije o opasnim proizvodima na hrvatskom tržištu i mjerama koje poduzima Državni inspektorat možete pratiti ovdje, a proizvode koji su u EU prijavljeni u sustav RAPEX možete vidjeti ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare