To je to što me zanima!

Vina za uskrsni ručak: Jela zaslužuju najplemenitija pića

Najbolje vino košta 45 kuna: Graševina Mitrovac 2012. Ivice Peraka osvojila je više od 90 bodova na Vinskim zvijezdama što znači da svaki bod ‘stoji’ samo 50 lipa
Vidi originalni članak

Najbolja vina ne moraju biti skupa, pokazala je druga runda Vinskih zvijezda, najstrožeg ocjenjivanja vina u Hrvatskoj. Za uskrsne blagdane ocjenjivači predlažu četiri vina koja pristaju tradicionalnoj šunki s jajima za doručak i pečenjima od bijelog mesa za ručak, odnosno kolačima kojih sigurno neće nedostajati. 

Najbolje ocjene dobila je Graševina Mitrovac 2012. Ivice Peraka iz kutjevačke Zlatne doline. Enologinje Ana Hranilović i Ivana Rendulić Jelušić, vinar-enolog Tomislav Tomac, sommelier Josip Muhar te vinski kritičari Željko Suhadolnik, Vitomir Andrić i Ivo Kozarčanin dodijelili su joj više od 90 bodova, odnosno četiri zvjezdice i titulu vina travnja. 

Četiri zvjezdice dobio je i Chardonnay Premium Sur lie 2011. Jasne Antunović, još jedno bijelo vino s dovoljno snage i punoće za jača mesna jela, uz kakva se inače piju lakši “crnjaci”.

Savršen partner ovom vinu mogu biti i jela od najbolje riječne ribe, posebno one iz Dunava koji teče oko vinograda vrijedne gospođe Antunović. 

Vinogradarka iz Dalja četiri zvjezdice osvojila je i u ožujku finom Graševinom Premium berbe 2010. 

Budući da bi blagdanski stol bio siromašan bez biranih kolača, u ovotjednom izboru vina uvrštena su i dva desertna. 

Prvo stiže iz Sauternesa, regije nedaleko od francuskoga grada Bordeauxa iz koje dolaze najglasovitija slatka vina na svijetu. U pravilu je riječ o mješavini sorata sauvignon i semillon, a vina su posebna po izraženim kiselinama. One su zaslužne za živost koje inače slatkim vinima često nedostaje. Hrvatski slatki uskrsni adut je crveno vino od izvorne istarske sorte muškat ruža porečki.

Vinograd je podno Motovuna, a grožđe se bere nakon što sazrije i prosuši se na trsu kako bi se koncentrirali prirodni šećeri i zrele arome. Vino intenzivnog mirisa po ruži i suhom voću pristaje uz voćne deserte te one od čokolade ili svježeg sira.

Dugogodišnji enolog Kutjeva uspješan je 'sam svoj majstor'

Oduševio je već prvim samostalnim pojavljivanjem na vinskoj sceni, početkom prošle godine na kušanju mladih graševina u zagrebačkom hotelu Esplanade. Ivica Perak je prešao u privatnike nakon što je više od desetljeća bio glavni enolog Kutjeva. Ima 10 hektara vinograda, sa šest bijelih i tri crvene sorte. Dio grožđa i dalje prodaje Kutjevu, a pod svojom etiketom puni oko 36.000 litara vina na godinu.

Uz doručak, ručak i večeru

Puna, raskošna, kompleksna, s finom notom plemenite plijesni je i Graševinu Mitrovac 2012. Ivice Peraka iz Kutjeva. U Vrutku butelja stoji samo 49,98 kn.

Fino pristaje najboljoj ribi

Sauternes Petit Giraud 2011. lagano je gorko, komercijalno i stručno napravljeno slatko francusko vino čija butelja u Dobrim vinima stoji 99 kuna.

Slatkiš za lakše kolače

Slojevito, snažno, elegantno i još fino svježe je vino Chardonnay Premium Sur Lie 2011. Jasne Antunović iz Dalja. U Vintesi je butelja 97 kn.

I samo je dobar desert

Muškat ruža 2012. porečke Lagune vino je za posebne prilike. Miriše po ruži i jorgovanu te je blago oporog okusa. U Superkonzumu 0,5 litara stoji 60 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Budimo dobri 21.04.2014.

    Za ova 4 dana popio sam 05l. istarske malvazije. Naravno uz bakalar , pršut i sir.

  • Bad Blue Boy 19.04.2014.

    sutra će se pit na siće!!!

  • Intruder_ZD 19.04.2014.

    Je, i onda ti se nacrta vlastiti kum (psihijatar po struci) ispere ti mozak s sranj... kako je to sve alkohol, Zbog 7dcl. vina nediljom. zgadi ti i ručak i vino te još ispadneš alkos. :/

Komentiraj...
Vidi sve komentare