To je to što me zanima!

Vrećica košta nekoliko lipa, a oni ih prodaju 10 puta skuplje

Prijatelji životinja i druge ekološke udruge stalno traže zabranu plastičnih vrećica koje su, kažu, opasne za ptice i morske životinje, a u prirodi se dugo razgrađuju
Vidi originalni članak

U trgovini su mi naplatili vrećicu s logom trgovačkog centra. Nije li to protuzakonito? Zašto moram plaćati da hodam s njihovom reklamom po gradu?

Gotovo nam se svakodnevno s ovakvim primjedbama javljaju ljutiti građani. No trgovine vam naplaćuju svoje reklame u skladu sa zakonom. Predzadnji Zakon o zaštiti potrošača zabranjivao je trgovcima prodaju vrećica s logom, no iz zakona koji su donijeli prošle godine ta odredba je nestala. I tijekom javne rasprave udruge za zaštitu potrošača tražile su vraćanje zabrane naplaćivanja.

- Svaka poznata javna osoba koja reklamira neki proizvod dobiva pozamašni honorar. S druge strane, svaki potrošač koji je platio vrećicu postaje hodajući maneken trgovaca. Bez honorara - govorili su u udrugama, no zakonodavac nije imao sluha, pa trgovci danas vrećice prodaju od 30 lipa do kune. U Ministarstvu gospodarstva objašnjavaju da je zabrana izostala zbog brige za okoliš.

- Sukladno Direktivi o ambalaži i ambalažnom otpadu, države članice dužne su provoditi politiku smanjenja uporabe plastičnih vrećica radi sprečavanja negativnih utjecaja na okoliš - kažu u Ministarstvu i dodaju da odredba o zabrani prodaje ‘‘nije doprinijela destimuliranju uporabe i racionalnijem korištenju’’.

24sata


24sata

- Plastične vrećice zbog besplatnog dijeljenja, neracionalne potrošnje i neodgovornog bacanja predstavljaju problem te je nužno zalagati se za racionalnu potrošnju - kažu u Ministarstvu te dodaju da naplata vrećica smanjuje njihovu potrošnju, a posljedično i proizvodnju te da ‘‘slijedom toga ne stoji teza da se ovakvom odredbom pogodovalo kapitalu’’. Komentirali su i kritike koje su došle iz potrošačkih udruga.

- Njihova uloga je educirati i informirati potrošače o važnosti smanjenja korištenja plastičnih vrećica kako bi doprinijeli očuvanju okoliša te doprinos jačanju dijaloga na definiranju konkretnih ciljeva i odgovarajućih mjera u cilju unapređenja poduzetničke i investicijske klime te stvaranja uvjeta za gospodarski rast - zaključuju u Ministarstvu gospodarstva.

U udruzi Prijatelji životinja smatraju da bi rješenje problema bilo podizanje cijene svake vrećice na dvije kune. To je, prema njihovu stavu, trajnije rješenje, a žele i da se mjerom puni Fond za zaštitu okoliša.

- Europska komisija iznijela je šokantan podatak o više od osam milijardi odbačenih plastičnih vrećica u EU samo u 2010. godini, i to zbog nemogućnosti njihove ponovne uporabe. Mi predlažemo i naplaćivanje najtanjih vrećica kako bi se smanjile njihova proizvodnja i prodaja - kažu u udruzi. 

Smatraju da otkup vrećica, o kojem se već dugo u javnosti raspravlja, nije rješenje jer se ne bi smanjila proizvodnja. Navode da je u nekim gradovima i državama kao što su San Francisco, Ciudad de Mexico, Italija, Izrael, Kanada uporaba vrećica trajno zabranjena ili se na njih uveo porez ili kazna za njihovu uporabu. U Udruzi predlažu uporabu trajnih vrećica, torbi i košara. 

Ako kupite ceker za 50-ak kuna, isplatit će vam se već nakon 50 kupnji.     

Idi na 24sata

Komentari 51

  • El Tractor 21.05.2015.

    Bogami masno...

  • muni seferendi 20.05.2015.

    ja uvijek kupim vrećicu u trgovini i to veliku da mi stane više smeća poslje

  • nn100 20.05.2015.

    dok uzmem svoju vrećicu ljudi u dućanu te gledaju kao da si socijalni slučaj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare