To je to što me zanima!

Zagrebačka Čistoća je račune za stanove smanjila dvije kune

Niža cijena odvoza otpada nema veze s novim načinom naplate. Četiri slučaja pokazuju da je ovo sitno pojeftinjenje ‘odokativno’, a neki prijavljuju i više račune
Vidi originalni članak

Rekli su da će pojeftiniti račun za odvoz smeća, no ispada da je poskupio. Račun mi je u listopadu bio 49,50 kuna. Na računu za studeni piše kako je usluga sakupljanja otpada 62,54 kune, bez PDV-a. Na to ide popust od 24,54 kune. Ukupno mi račun iznosi 47,50 kuna, odnosno dvije kune manje.

Čitateljica koja živi u zagrebačkom kvartu Medveščak nije jedina koja se razočarala najavljenim pojeftinjenjem odvoza otpada. Iako je gradonačelnik Milan Bandić najavio da ćemo odvoz smeća plaćati prema količini i da će odvoz pojeftiniti 34 posto za kuće te 42 posto za stanove, to se nije dogodilo. Čitateljici s Trešnjevke, za dva stana, za jedan od 70-ak a drugi od 20-ak kvadrata, računi su također manji po dvije kune. I čitatelju iz Novog Zagreba stigao je samo nekoliko kuna manji račun. U Holdingu objašnjavaju kako su svima obračunali popust, minimalno dvije kune, odnosno u rasponu od dva do 77 posto.

Ovisno o zadnjem računu

- Koliki je postotak pojeftinjenja, ovisilo je o iznosu računa koji su dosad dobivali. To je dodatni poticaj radi bržeg ostvarivanja ciljeva gospodarenja otpadom - rekli su u Holdingu. Odvoz otpada u Zagrebu ne plaća se više prema veličini stana nego prema volumenu, ali ne odloženog otpada nego kante koju je netko zakupio. U Holdingu nisu odgovorili kako misle motivirati ljude da više recikliraju kad će plaćati veličinu kante, a ne i količinu otpada. Najavili su i da će kuće i zgrade birati veličinu kante, no uspoređujući tri računa, vidi se da su svima za prvi račun naplatili kantu obujma 50 litara. ­

- Svi korisnici usluga dobit će na svoje adrese zahtjev za sklapanje ugovora u kojem će moći odabrati volumen spremnika - rekli su u Holdingu. Najavili su da će zgrada moći uzeti zajedničku kantu, ali i da će se stanari moći dogovoriti da svaki stan uzme svoju veličinu kante. Prema zakonu svi gradovi i općine trebali su još prije deset godina uvesti naplatu odvoza po volumenu.

Zakon star deset godina

Iako Zagrepčani plaćaju volumen kante, ne i stvarnu količinu otpada, u Ministarstvu zaštite okoliša kažu da je obračun u skladu sa zakonom.

- Kriterij količine otpada je masa predanog otpada ili volumen spremnika otpada i broj pražnjenja spremnika. Grad Zagreb je za kriterij naplate odvoza otpada odabrao volumen spremnika otpada - objasnili su u ministarstvu.     

24sata

24sata

24sata

24sata

Idi na 24sata

Komentari 37

  • fićfirić 10.12.2015.

    Nebih se čudio da neki Pajdo osnuje firmu "Jedem smeće" i potpiše ugovor s Holdingom,a sve po zakonu

  • Deleted user 04.12.2015.

    ovih lopina se jovanović iz mosta nije sjetio metnuti u program

  • Cules 04.12.2015.

    mogu si zabit te 2 kn u *****

Komentiraj...
Vidi sve komentare