To je to što me zanima!

Zagrepčani plaćaju skuplju struju zbog razvoja drugih

U priključku za struju plaća se i instalirana snaga električne energije. Tako je u Zagrebu kW skuplji jer se željelo potaknuti razvoj i u ostalim krajevima Hrvatske
Vidi originalni članak

Zatražite li u Zagrebu priključak od 4,6 kW, platit ćete ga 2012,50 kuna više nego u ostatku Hrvatske. Pokušali smo saznati zašto je tolika razlika u cijeni. U HEP-u su kazali da je Pravilnik 5. svibnja 2006. donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) prema odluci Vlade. Iz Ministarstva gospodarstva odgovorili su da su se u vrijeme donošenja te odluke intenzivno gradila stambena naselja, ponajviše u Zagrebu, pa je trebalo više ulagati u mrežu. Te cijene predložila je Hrvatska elektroprivreda. Do tada se u svakom distribucijskom području različito naplaćivao priključak. Takvom cijenom se željela potaknuti izgradnja slabije razvijenih područja u odnosu na grad Zagreb. Prema tom Pravilniku, dvije su naknade. Jedna za Grad Zagreb, gdje je cijena kilovata 1700 kuna bez PDV-a, odnosno 2125 kuna, a druga za ostatak Hrvatske, gdje se plaća 1350 kuna bez PDV-a, odnosno 1687,50 kuna, 

Bez obzira od kojeg ćete operatera poslije kupovati struju, zahtjev za priključak podnosi se u HEP-u jer je HEP ODS jedini operator distribucijskog sustava. Najčešće se ugrađuje jednofazni priključak od 4,6 kilovata. U Zagrebu će ga platiti 9775 kuna, a u ostatku Hrvatske 7762,50 kuna, odnosno 2012,50 kuna manje. Treba li u kući trofazni priključak jer to zahtijeva na primjer štednjak, a trofazni priključci su od 11,04 kilovata, tada je razlika 4830 kuna. Zagrebački priključak je 23,460 kuna, a za ostale 18,630 kuna. U HEP-u su kazali da ljudi obično ugrade jeftiniji priključak, a poslije, ako im limitator snage izbacuje pri potrošnji, moraju dokupiti snagu. Do 2006. su ugrađivali priključke od 2,2 kilovata. 

Prvi sljedeći je od 4,6 kilovata i najslabiji je kojeg sad priključuju. Za dokup snage plaća se prema istom cjeniku, dakle za Zagreb je dokup 2,4 kW 5100 kuna, a za ostale 4050 kuna. Da bi dobili taj jači priključak, treba HEP-u ponijeti zahtjev, odnosno zatražiti elektroenergetsku suglasnost. Ona se plaća 230 kuna. HEP potrošnju struje očitava dvaput godišnje. Na temelju potrošnje u istom obračunskom razdoblju poslat će vam akontacijske rate. To može biti problem ako vam se jako smanjila potrošnja. Akontacijske rate morate plaćati, a tada ćete puno preplatiti. U HEP-u možete zatražiti uslugu samoočitanja brojila i plaćanja utrošene električne energije po stvarnoj potrošnji. S HEP ODS-om treba sklopiti ugovor. To se može učiniti u Elektri, a može se poštom ili internetom poslati zahtjev nadležnoj Elektri. Svaki mjesec treba dostaviti stanje brojila i to tijekom posljednjih sedam dana u mjesecu. No tada vam svaki mjesec zaračunavaju i 10,25 kuna za izradu računa.

Cijene struje

2125 kuna: Zagreb, cijena kilovata instalirane snage struje

1687,50 kuna: Hrvatska, cijena kilovata instalirane snage struje


Idi na 24sata

Komentari 2

  • karter 09.09.2014.

    Nama u Karlovcu pričaju da Zagrepčani imaju jeftinije grijanje jer kroz plaćanje struje financiramo Hepove termoelektrane u Zagrebu.

  • Vražji Vrag 31.08.2014.

    Kada smoočitavaš, HEP ti naplačuje posao koji bi ustvari oni morali odraditi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare