To je to što me zanima!

Zastarjela policija: Ne priznaju internet uplate bez žiga

Banka izdaje potvrde o uplati koje su valjana bez žiga, a u PU zagrebačkoj to ne prihvaćaju. U policiji preferiraju plaćanje u poštama, gdje su provizije najviše
Vidi originalni članak

Kad izrađujete dokumente u policiji, dužni ste državnom proračunu uplatiti određene naknade. I to ne bi bilo sporno da policija građane ne šeće do pošte ili banke i povećava im troškove. Uz to, građani gube vrijeme jer nepotrebno čekaju u dugim redovima. Najprije im se može dogoditi da čekaju u redu u policiji kako bi dobili uplatnicu. Potom s njom idu u najbližu poštu i tamo čekaju u redu jer nisu jedini koji izrađuju dokumente. Na kraju se vraćaju u policiju i ponovno čekaju u redu kako bi predali sve što zahtijevaju od njih. 

Zbog toga je, posebno u velikim gradovima, potrebno cijeli dan izostati s posla, a to je luksuz koji si neki građani ne mogu priuštiti. Uz to, tu je i trošak koji se mora platiti. Primjerice, kad izrađujete novu osobnu iskaznicu, policija će vam dati uplatnicu na 48,50 kuna. Ako novac uplaćujete u pošti, platit ćete dodatnih pet kuna za njihovu uslugu. To trošak izrade dokumenta povisuje za više od deset posto. Bilo bi logičnije da jednom stanete u red u policiji, predate potreban obrazac i ostalo te odmah platite naknadu. 

U Savjetovalištu za potrošače u Osijeku smatraju kako bi državne institucije morale voditi brigu o egzistencijalnim problemima građana. - To je tek djelić puno šire slike Republike Hrvatske i njezinih građana koji su sa svih strana izloženi previsokim, nepotrebnim, a nerijetko i protuzakonitim, odnosno protuustavnim troškovima i nametima. Smatramo da bi državne institucije trebale nastojati, kad god je to moguće, doskočiti dodatnim troškovima građana, pa tako i prilikom izrade dokumenata, te im omogućiti izvršavanje uplata direktno u poslovnicama MUP-a - kaže Dunja Mak, mag.iur iz spomenutog savjetovališta. Pitali smo Ministarstvo unutarnjih poslova zašto građani naknade za izradu dokumenata ne mogu plaćati u policiji i planiraju li to promijeniti. - Prihodi za izdavanje isprava nisu prihodi Ministarstva unutarnjih poslova, nego su to prihodi Državnog proračuna, te ministarstvo ne planira uvođenje rada blagajni i poslovanje s gotovinskim novčanim sredstvima. Ali razmatra mogućnost uvođenja POS uređaja u policijskim upravama kako bi bilo omogućeno i kartično plaćanje - objasnili su u MUP-u te dodali da je naknadu moguće platiti i internet-bankarstvom. 

Ali i tu se pojavljuje problem za mnoge građane. Ako i imaju internet-bankarstvo, mnogi nemaju printer na kojem bi mogli isprintati dokaz o uplati. Kad bi printer i imali, i tada bi mogli naići na problem jer na isprintu nema žiga banke. Naša čitateljica iz okolice Zagreba požalila nam se da je naknadu za produljenje prometne dozvole platila u banci. S uplatnicom je došla u policiju, a tamo su joj rekli da oni to ne priznaju. Pitala ih je zašto, a oni su “objasnili” da na uplatnici nema žiga. Teškom mukom ih je na kraju uspjela uvjeriti da je uplatnica na kojoj piše “valjana bez žiga” jedina koju je u banci moguće dobiti. Naime, još postoje državni službenici koji se nisu odvojili od prakse iz prošlosti kad je žig bio jedini dokaz da je nešto plaćeno, pravovaljano i slično.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare