To je to što me zanima!

Zimska oprema: Koje su gume najbolje i kolika im je cijena?

S autoklubovima iz Europe HAK je testirao zimske gume. Rezultati pokazuju da su u pravilu najbolje gume najpoznatijih proizvođača
Vidi originalni članak

Najlošijima među 17 testiranih modela pokazale su se gume Nexen Eurovin 600, koje su djelomično preporučili, te Kormoran Snowpro b2 i Marangoni 4 Winter E+ čiju kupovinu ne preporučuju.

Hrvatski autoklub je s europskim kolegama testirao zimske gume na ponašanje po suhom i mokrom terenu te na snijegu i ledu. Također, testirali su kako utječu na potrošnju goriva, koliko brzo se habaju i koliku buku proizvode. Zaključak je da su gume poznatijih proizvođača i najbolje. Primjerice, Michelinove Alpin A4 najskuplje su gume u našoj tablici, ali vrijede svake lipe. Naime, istraživanje je pokazalo da su te gume trajnije. U odnosu na Falken HS-449 Eurowinter, s “mišelinkama” se može proći duplo više kilometara, a cijena Falkenu nije duplo jeftinija. O tome kakve gume imate na vozilu, ovisi i potrošnja goriva. Tako gume Semperit Speed- Greep 2 troše 0,4 litre goriva manje na 100 kilometara u odnosu na posljednje plasirane Marangoni 4 Winter E+.  

Inače, stručnjaci kažu da je pravo vrijeme za zamjenu ljetnih guma zimskima kad se temperatura spusti na sedam stupnjeva Celzijevih. Ako ste “kratki s novcima”, na internetskim oglasnicima prodaju se i polovne gume. Mi smo Semperit Speed-Greep gume, dimenzija kao u našoj tablici, pronašli za samo 150 kuna.


Idi na 24sata

Komentari 4

  • gazimar 02.01.2014.

    Riskiraš komplet gumi i felgi za svaku sezonu i miran si 10 godina. Malo košta u startu ali isplati se.

  • zmijonosac 25.11.2013.

    Istina je kada kažu da čizma glavu čuva to vrijedi i za gume.Ali ja nemam takvo mišljenje.Imam Clia osmu godinu i na njemu su bile Continental ljetne(samo po ljeti odlične ostala godišnja doba po mokrom po lišću po bljuzgi po kiši 0bodova).Poslije sam stavio Nokian MS i pokazale su se kao jako dobar izbor za dvije sezone.Njih sam i ponovio u sljedećoj izmjeni.A sad su Goodrich i nisam baš zadovoljan kao sa Nokianom.

  • Štanga Železni 22.11.2013.

    Ajde dobre su i moje sava eskimo kakve michelin za cijenu tih guma kupiš regan auto jbt aj bok

Komentiraj...
Vidi sve komentare