To je to što me zanima!

Zimska salama: Gastrožiri je ocijenio popularne nareske

Kušači su ipak prepoznali original i zbog zadovoljavajuće boje, mirisa i okusa najveću ocjenu dali Gavrilovićevoj salami. Kako su prošli ostali proizvodi na tržištu?
Vidi originalni članak

Samo su vrlo visoki kriteriji gastrožirija 24sata krivi što Gavrilovićeva zimska salama nije dobila odličnu ocjenu. Svi su hvalili svaki njezin segment. 

Privukla nas je odmah na početku, lijepim izgledom i bojom te primamljivim mirisom. Prvi dojam opravdava i dobar okus. Svima je fina, slana taman koliko treba, s ravnomjernim omjerom začina, no nekima je ipak malo premasna, dok su joj drugi zamjerili pomalo ljutkast okus koji za njom ostaje. Unatoč zamjerkama, zaradila je četiri četvorke i jednu peticu. - Osjeti se pravo meso. Jako je fina - rekla je članica gastrožirija koja ju je najbolje ocijenila. Dala joj je čistu peticu. 

Čini se da su svi kušači prepoznali originalnu zimsku salamu iz Petrinje koja sadrži plemenitu plijesan. Napravili su je Gavrilovićevi mesarski majstori tijekom zime 1883. godine. Po godišnjem dobu u kojem je nastala, ta je poslastica dobila nadaleko poznato ime “zimska salama”. Na drugo mjesto zasjela je Konzumova zimska salama Wintera i sve nas iznenadila. U početku nas je malo “zastrašio” njen tamniji izgled, ali okus nam se ipak više svidio, a to je i najbitnije. Na tragu je originalne zimske salame, ali još jedna zamjerka joj je što je “malo pretvrda i dosta žilava”. Ipak, dovoljno za drugo mjesto. 

Ni izgled Podravkine zimske nije nas posebno oduševio. - Djeluje pomalo umjetno - kažu u žiriju, no i ovdje okus popravlja dojam. Salama ostavlja dobar okus, pa je zaradila i dvije trojke. Dok se jednima nije svidio, drugima je miris Podravkine salame bio baš dobar, primamljiv i “zvao je na još”. Zimska Pikok također nije loša, no nije imala šanse pred konkurencijom. 

Dobar izgled i fina crvenkasta boja privlače kod Pikoka, ali najvažnija komponenta, okus, ipak malo razočarava. - Definitivno je u njoj previše začina. Osjete se i u mirisu i okusu - čuli su se komentari dok se kušalo.

Gavrilović: To je ona prava zimska salama

Lijepo izgleda, fino miriši, a okus joj je dobar, po mesu, kušači su prepoznali originalnu zimsku salamu. Svi su je nahvalili. Gavrilovićeva zimska salama zaradila je same pohvale. Nije dobila nijednu ocjenu manju od četvorke, a “pala” je i jedna petica. - To je to! Izgleda kao zimska, miriši po njoj i jako je fina. Nije ni preslana kao neke, a opet ima dovoljno soli - rekao je član žirija. Svima je fina, ali je nekolicini ostao pomalo ljutkast okus u ustima, a jednom kušaču je “pinkicu premasna” pa su joj dali ocjenu manje. Cijena: 13,99 (80 g)

Ocjena: 4,2

Wintera: Fino miriše, ali je dosta žilava

U početku nas malo odbija boja, ali je zato miris dobar. Djeluje kao nešto što bi moglo biti fino. No okus nije nešto. Kušači su zimskoj KPlus zamjerali teksturu koja je dosta tvrda i žilava. Teško se žvače, a nekima je i pregorka. - Ovo je na dobrom tragu, želi biti original, ali ipak se vidi da nije - komentirao je jedan kušač, a drugi se uopće ne slaže s njim. Kaže da ova salama uopće ni ne sliči zimskoj te joj je dao tek dvojku. Ostalima je solidna pa kod njih zarađuje ocjenu tri. Cijena: 9,99 (100 g).

Ocjena: 2,8

Podravka: Izgleda industrijski, ali je ipak fina

Na prvu djeluje pomalo umjetno, gumeno i žilavo. Probamo je, ali u ustima ostaje dobar okus. To je spašava. S oprezom je uzimamo i njušimo. Kušači kažu da im izgleda čudno. Nekima miriši vrlo loše, drugima je to “baš onako kako treba mirisati zimska”. No okus uopće nije loš. U ustima ipak ostavlja dobar okus. - Mislim da nije posve kao zimska. Vidi se da nije original, ali nije ni loša - čulo se tijekom testiranja. Ipak, ova salama nije nikoga oborila s nogu pa je dobila tek dvije trojke. Ostalim kušačima je za dvojku. Cijena: 14,99 (90 g).

Ocjena: 2,4

Pikok: Ocjenu joj ruši prevelika količina začina

Mljevena je taman kako treba, lijepe je boje, crvenkastosmeđa, ali miris i okus odmah razočaraju. Članovi žirija kažu da miriši po umjetnoj mješavini začina, a ni okus nije puno bolji. - Miriši po nafti, puno je začina, sva je nekako umjetna - kaže kušačica koja joj je odmah dala nedovoljnu ocjenu. Drugima je premasna, nekima nema okus po mesu, ali svima je miris prejak. Ima previše začina, kao da se njima u salami želi nešto prikriti. Izgled joj je jedina dobra strana. Kupili bismo je u trgovini, ali vjerojatno ne i pojeli do kraja. Cijena: 10,49 (100 g). 

Ocjena: 1,8

* Test "naslijepo" - u ovom testu sudjelovali su zaljubljenici u hranu koji pritom nisu znali čiji proizvod kušaju. Stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani niti zlonamjerni, također nisu stav redakcije nego osoban dojam svakog kušača pojedinačno.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • DARIJA CRNKOVIĆ 22.10.2013.

    obožavam čajne i zimske salame i ja bi rado kušala sigurno je fina

  • Ivo Lola Ribar 20.10.2013.

    gavrilovic je ipak tata te salame a i, lik kojem najvise vjerujem u takvim rabotama.

  • sunday 18.10.2013.

    To ne treba ni jesti, sama kemija. Živo zlo za organizam. Svaka čast domaćem mesu bez pojačivača okusa i soje!

Komentiraj...
Vidi sve komentare