To je to što me zanima!

Pridružite se Velikoj EKO akciji i pravoj šumskoj zabavi

Kako smo vam prošle godine obećali da ćemo Veliku EKO akciju 2015. započeti tamo gdje smo je 2014. završili, u subotu 7. studenog opet vas vodimo na Medvednicu.
Vidi originalni članak

Od 9 do 15 sati spuštat ćemo se kroz šumu zagrebačke gore kako to u budućnosti ne bi morala raditi naša djeca. Krenut ćemo iz dva smjera, nećemo previdjeti nijednu bocu, hrpu građevinskog otpada ili olupinu, a nakon posla imat ćemo šumsku zabavu. S klopom i DJ-em, naravno.

Ove godine, naime, 24sata i partneri obilježavaju 250. godišnjicu šumarstva u Hrvatskoj i sigurni smo da za takav jubilej ne postoji bolje mjesto za proslavu od zelenih pluća Hrvatske. Jedan od partnera koji će nam posebno pomoći u organizaciji svega neophodnog i za proslavu i za rad volontera, jest Petrol. Dok roditelji budu češljali šumu, Petrol će za djecu organizirati obrazovni program i podijelit će im bojice i bojanke.

U 21. stoljeću, eri civilizacijskog osvita svijesti o održivom razvoju, djeca će učiti o biomasi, obnovljivom izvoru energije kojem se čovječanstvo vraća nakon što je na njemu uopće i započelo svoj tehnološki uspon. Djeca će moći naučiti da su drvni peleti i briketi najbolji primjer kako racionalno koristiti energente nastale iz ekološki obnovljivih izvora. Petrol je ponosan na svoja Petrol Forest goriva iz biomase koja nisu štetna za okoliš i proizvedena su u skladu s prirodom uz poštovanje ekoloških normi.

Na svojim crpkama Petrol d.o.o. nudi među ostalim pelete visoke ogrjevne vrijednosti bez anorganskih dodataka s niskim postotkom pepela nakon izgaranja. S time da su sav ugljični dioksid koji se pritom oslobađa stabla u potpunosti upila iz atmosfere te će ga nakon izgaranja opet upiti, čime dobivamo zatvoreni krug obnovljivog ciklusa u prirodi.

Petrol u ponudi ima dvije vrste peleta- onih u potpunosti iz crnogoričnog drveta (A1) i onih koji uz crnogoricu sadrže i 70 posto bukovine (A2). Peleti po kilogramu daju čak između 4,6kWh i 5,1 kWh toplotne energije, a iza njih ostaje < 0,7 % pepela kod crnogorice, odnosno <1,5% kod miješanih peleta. Pelete na Petrolu možete kupiti po povoljnim cijenama i na rate, te vam ih za cijelu kupljenu paletu Petrol besplatno dostavlja na željenu adresu.

18 Velikih EKO akcija

U dosadašnjih 18 akcija čišćenja tijekom dvije godine čišćenja na moru i na kopnu, iz okoliša smo uklonili 350 metara kubičnih otpada. Velika EKO akcija time je preporodila nekoliko prirodnih dragulja u Hrvatskoj. Medvednica nas je prošle godine dočekala bajkovitim kolažom sunčevih zraka i sjena stabala koji su se preplitali kroz pramenove magle na lahoru. Mi smo bili dobri prema šumi i prirodi iznad milijunske metropole, a ona nam je uzvratila svojom čarolijom.

Osim Petrola, ovogodišnju Veliku EKO akciju pomažu još neki naši vrijedni i ekološki odgovorni partneri.

Mitsubishi Motors je službeni pokrovitelj projekta svojim vozilom. Naime, njihovo vozilo OUTLANDER PHEV zastupljeno je u nekoliko nacionalnih parkova i parkova prirode radi svojih ekoloških performansi te odličnoj prohodnosti na terenu.  Riječ je o plug-in hibridnim električnim vozilima koja imaju mogućnost opskrbe baterije strujom iz generatora pokretanog konvencionalnim motorom, čime se znatno smanjuje potrošnja goriva i emisije CO2, a time se minimaliziraju nepovoljni utjecaji na okoliš.

Podršku EKO akciji već nekoliko godina daje i Janaf kao društveno odgovorna tvrtka. Stručnu podršku projektu daje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt pratite na specijalu Velika EKO akcija

Idi na 24sata