To je to što me zanima!

5 najčešćih pogrešaka kod trčanja

Odlučili ste početi trčati? Doznajte kakve vas tipične trkačke zamke očekuju i kako ih izbjeći!
Vidi originalni članak

Trčanje je mnogima najdraža tjelovježba jer u kratkom periodu daje odlične rezultate, praktična je jer se trčati može bilo kad i bilo gdje, te najisplativija jer vam za mršavljenje i oslobađanje stresa ne treba ništa drugo osim dobrog para tenisica i jednostavne sportske odjeće.

Trčanje je zdravo za ljudski organizam i odličan je način za usvajanje novih korisnih navika. No, na putu do ostvarivanja zadanih ciljeva očekuju vas klasične prepreke koje bi mogle ugroziti vaše rezultate, ali i zdravlje. Donosimo vam popis pet tipičnih početničkih pogrešaka, kao i načine kako ih možete izbjeći.

1. Korištenje neadekvatne obuće

Najčešća početnička pogreška je vježbanje u staroj, istrošenoj ili neodgovarajućoj opremi za trčanje. Početnicima se za prvi trening može oprostiti nošenje razgaženih tenisica, no ubrzo će i sami shvatiti da su za trčanje na otvorenom, po utabanim zemljanim puteljcima i travnatim površinama, primjerenije trail tenisice. Njihov potplat je oplemenjen ripnama kako bi tenisice bolje hvatale podlogu, a prednji i donji dio tenisice su ojačani dodatnim gumenim slojem koji štiti stopala i prste od udaraca kamenja i korijenja.

No, i tenisice imaju svoj vijek trajanja, što ponekad zaborave i nešto iskusniji trkači koji će promijeniti dotrajali par tenisica tek nakon pojave žuljeva. Proizvođači tenisica nerijetko navode da jedan par obično pruža zaštitu i služi svrsi do 700 prijeđenih kilometara. Bitno je obratiti pozornost na potplat i unutrašnjost tenisice jer su udubine i ogrebotine također znakovi njihove dotrajalosti.

2. Ignoriranje zagrijavanja

Bez obzira na to jeste li početnici ili profesionalci u trčanju, zagrijavanje je neophodno za uspješan trening. Nekoliko minuta dinamičnog vježbanja ili prvih nekoliko kilometara žustrog hoda pomoći će vašem tijelu i umu da se pripremi na trening, povećat će cirkulaciju krvi i tjelesnu temperaturu, te postepeno ubrzati srčani ritam. Brojna su istraživanja ustvrdila kako se pravilnim zagrijavanjem znatno smanjuje rizik od mikro-ozljeda uzrokovanih grčenjem mišića.

3. Što više kilometara u što kraćem vremenskom roku

Trčanjem se može baviti svatko, no samo rijetki znaju kako pravilno trčati. Škola trčanja je odlično rješenje za potpunog početnika jer će uz pomoć profesionalaca postepeno naučiti o tehnici trčanja, načinima povećanja efikasnosti pokreta i brzini trčanja, te kako smanjiti vjerojatnost ozljede.

Ako ipak želite trčati sami, onda je najvažnije da to činite polako, strpljivo i s oprezom. Ne nabijajte kilometraže i ne obarajte svoje osobne rekorde već u prvom tjednu, jer napredak dolazi postupno. Postoji općenito pravilo koje savjetuje povećanje kilometraže za 10% svaki tjedan, a ne svakodnevno.

4. Ne mijenjate rutinu

Vrlo je važna i podloga na kojoj trčite. Početnicima se savjetuju parkovi i ravne, zemljane ili asfaltirane površine, ovisno o osobnim afinitetima. Trčanje uz i niz brdo su za nešto iskusnije trkače koji već poznaju svoje tijelo i koje neće iznenaditi dužina staze niti surovi uvjeti na terenu. S obzirom na to da koljena, gležnjevi i mišići nogu trpe najviše tereta, preporučljivo je se da trkači u svoju rutinu vježbanja koji put „ubace“ i aktivnosti koje jačaju mišiće poput dizanja utega, zgibovi, plivanje ili bilo koju drugu vježbu snage.

5. Preskakanje odmora

Još jedna česta pogreška rekreativnih trkača jest pretjerivanje s treninzima. Mnogi žele što prije ostvariti svoje ciljeve, bilo da je riječ o mršavljenju ili odlasku na polumaraton, zbog čega često promijene svoj plan treniranja tako da izostave dane odmora, a što može imati ozbiljne posljedice kao što su ozljede mišića, ligamenata i tetiva. Odmor od vježbanja je neizostavan za rast mišića. To je jedino vrijeme kad se mišićna vlakna obnavljaju i oporavljaju od sitnih trauma uzrokovanih na treningu.

Sada kada znate na što trebate pripaziti, okrenite novi list u svojem životu – pronađite prikladnu odjeću i udobne tenisice u najbližoj prodavaonici Hervisa, specijaliziranoj trgovini sportske opreme poznatih svjetskih brendova, odaberite sigurnu stazu i krenite trčati!

Idi na 24sata