To je to što me zanima!

Imanje pokraj Zagreba na kojem se toči vrhunsko vino prava je vikend destinacija

U Hrnjancu, na poznatoj Vinskoj cesti zelinskoga kraja, obitelj Kos ima uređeno gospodarstvo. Svakom posjetitelju posvjećuju se individualno, a nude i spoj svojih vrsnih vina s delicijama lokalnih OPG-ova
Vidi originalni članak

Tražite bijeg od užurbane svakodnevice, a uz to ste ljubitelj fine kapljice? Imanje obitelji Kos u Hrnjancu, na poznatoj Vinskoj cesti zelinskoga kraja, tad je pravo mjesto za vas.

Posjeduju uređeno gospodarstvo, s prostranim modernim proizvodnim vinskim podrumom. Na gospodarstvu je i  kušaonica, uređena mnogobrojnim detaljima zelinskoga kraja i hrastova drva starog više od 200 godina te odiše autohtonim šarmom. Ako vam se svide mir i priroda te poželite produljiti svoj boravak, obitelj Kos u okviru vinarije iznajmljuje i kuću za odmor za četiri osobe. 

A boravak na tom imanju istinski je lijek za dušu. Na 5 hektara vinograda s ukupno 25.000 trsova plemenitih sorti vinove loze u Zelinskom vinogorju obitelj Kos uzgaja kvalitetne sorte: rajnski rizling, chardonnay, graševinu, kerner, crni pinot, autohtonu kraljevinu, a proizvodi i pjenušac Anita te rose varijantu Rosula. 
Uzgoj vinove loze te rad u vinogradu i podrumu u obitelji su svakodnevna briga. Od davnina na njihovim bregima to su činili i daleki preci - pradjedovi. 

Ljubav prema ovom poslu u njihovoj obitelji prenosi se s koljena na koljeno, a sve je počelo 1906. godine kad je prapradjed Juraj Kos napravio tri hrastove bačve za odležavanje vina. Te godine vinogradi su došli u rod prvi put nakon katastrofalne bolesti vinove loze koja je poharala vinograde cijele Europe (riječ je o filokseri). Od tih godina pa sve do danas vinogradarstvo i vinarstvo ostali su u njihovoj obitelji. Jednu od tih bačvi koristili su sve do njenog stotog rođendana, ali nažalost morali su je "umiroviti" i sad je izložena na ulazu u vinariju kao podsjetnik na dugotrajnu tradiciju bavljenja vinarstvom.

Obitelj Kos nastoji razvijati proizvodnju koristeći modernu tehnologiju ali uz maksimalno poštovanje tradicije i temelja koje su postavili njihovi preci. Kvalitetne sorte koje posjeduju daju vrsno vino koje traži sve izbirljivije tržište. Tijekom ovih vremena socijalne distance, radi smanjenja kretanja i zdravlja svojih kupaca, ova obitelj dostavlja vina do kućnog praga! Svoje narudžbe vina i upite možete poslati na email vina@vina-kos.hr ili ih kontaktirati na 099 3545 600 te 098 367 030. 

Idi na 24sata