To je to što me zanima!

INA gradi sunčane elektrane Virje i Sisak

Glavni izvođač radova na projektima izgradnje sunčanih elektrana je Končar – Inženjering za energetiku i transport d.o.o.
Vidi originalni članak

INA, uz pomoć renomiranog domaćeg partnera Končara, gradi dvije moderne solarne elektrane. Sunčana elektrana Virje smjestit će se na prostoru Ininih Objekata prerade plina Molve i trenutačno je druga najveća sunčana elektrana u izgradnji u Hrvatskoj. Sunčana elektrana u Sisku gradi se na industrijskoj lokaciji u Sisku i jedan je od projekata transformacije lokacije u moderan industrijski centar. Elektrane će zajedno proizvoditi 16.000 MWh električne energije godišnje, kolika je i prosječna potrošnja 4800 kućanstava u Republici Hrvatskoj, odnosno kućanstava u gradovima veličine Makarske ili Jastrebarskog. Nakon dovršetka i puštanja u rad, najkasnije tijekom 2023., proizvedenu električnu energiju INA će isporučivati u javnu distribucijsku električnu mrežu.

Ovi projekti još su jedan korak u procesu transformacije Ine u skladu s njezinim razvojnim smjernicama. INA nadograđuje postojeći lanac vrijednosti, a ove solarne elektrane početak su stvaranja održivog portfelja u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Realizacijom ovih projekata INA će pridonijeti sigurnosti opskrbe, kao i ispunjavanju klimatskih ciljeva koje je Republika Hrvatska preuzela od Europske unije.

Pogledajte video.

Idi na 24sata