To je to što me zanima!

Lucija Babić: Prvo zlato za Hrvatsku u sambu

Na bjeloruskim Europskim igrama 23. lipnja u Minsku sambistica Lucija Babić osvojila je prvo zlato za Hrvatsku
Vidi originalni članak

Sambo je na ovim Igrama pokazni sport, kojeg se predlaže za svrstavanje u kategoriju olimpijskog sporta u idućem olimpijskom ciklusu. U kategoriji do 68 kilograma Lucija je do zlata došla kroz tri pobjede. Najprije je pobijedila domaću bjelorusku predstavnicu Namazavu rezultatom 3-0. U napetoj polufinalnoj borbi moldavsku predstavnicu Budeanu svladala je s rezultatom 3-2 i osigurala nastup u finalu. Tamo ju je čekala Ukrajinka Moskalova. Babić dominantno pobjeđuje s 4-0 i osvaja prvo povijesno zlato s Europskih igara za sambo u Hrvatskoj. Babić je aktualna viceprvakinja svijeta te aktualna bronca s Europskog sambo prvenstva – ovim je zlatom kompletirala svoju zbirku medalja sa svih velikih natjecanja, a sve je to ostvarila u jednoj, tekućoj sezoni.

Na Europskim igrama za Hrvatsku isti je dan u kategoriji do 74 kilograma nastupio i sambist Dominik Sumpor. Dominik je do polufinala došao pobjedom protiv Azerbajdžanca Abdullayeva s rezultatom 3-2. U polufinalu zaustavljen je od Skryabina, aktualnog svjetskog prvaka iz Rusije (4-0). U borbi za broncu pobijedio ga je proslavljeni bjeloruski sambist Stsiapan Papou rezultatom 2-1. Sumpor je tako ostvario plasman petog mjesta.

Oba hrvatska sambo predstavnika dolaze iz zagrebačkog Sambo kluba „Zag“, čiji je trener Hrvoje Petranović. Petranović je ujedno i izbornik Hrvatske seniorske sambo reprezentacije, koja pod njegovim vodstvom uz pomoć predsjednika Saveza, Željka Banića, nastavlja nizati svjetske i europske uspjehe. Ukoliko sambo postane olimpijski sport, što je sve izglednije, Hrvatska bi se s punim pravom mogla nadati novoj olimpijskoj medalji.

Ove godine je sambo napravio veliki uspjeh i u disciplini combaz sambo, jednoj od najtežih borilačkih disciplina, kada je na  Europskom prvenstvu u Španjolskoj, Dejan Gunjević, iz Sambo kluba "Crows", osvojio broncu.

 

Idi na 24sata