To je to što me zanima!

MAKK 2021: Je li 2021. presudna godina za hrvatske kreativce?

Deveto izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK vraća se u zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, 2. i 3. prosinca ove godine
Vidi originalni članak

Nakon prošlogodišnjeg online izdanja, organizatori, stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatsko društvo za autorsko pravo, odlučili su se na povratak „živom“ formatu konferencije, uz prisustvo publike u skladu s epidemiološkim mjerama te istovremeni streaming programa za sve koji neće moći prisustvovati.

Ovogodišnji MAKK donosi mnogo ekskluzivnih sadržaja, prezentacija i panela kroz koje će predstaviti najvažnije novosti i teme koje je kreativcima i kreativnom sektoru donijela 2021., kao i posebne glazbene nastupe.

Premijerno će biti predstavljeni prvi rezultati studije „Kulturne i kreativne industrije u Republici Hrvatskoj prije i nakon Covid-19“ koju je financiralo Ministarstvo kulture RH. Kulturni i kreativni sektor je u periodu od 2012. do 2019. bilježio snažan rast te godinu za godinom činio sve značajniji udio u cjelokupnom domaćem gospodarstvu. No, kako je na taj sektor utjecala pandemija 2020., koje su industrije pandemijski „gubitnici“, a koje „pobjednici“, kako se kretao broj zaposlenih te koje se pouke i smjernice mogu izvući iz pandemijske katastrofe, na MAKK-u će nam pojasniti predstavnici Ekonomskog instituta Zagreb koji su proveli studiju.

Prezentacija dr.sc. Romane Matanovac VučkovićPrikaz zakonodavnih autorskopravnih novosti u glazbenom, audiovizualnom i medijskom području“ poslužit će kao uvod u panel o novim zakonskim odredbama vezanima za autorsko pravo.

Na diskusiji pod nazivom „Što donosi novi Zakon o autorskom i srodnim pravima“, pod moderiranjem glavnog direktora HDS ZAMP-a, Nenada Marčeca, sudjelovat će tako Maja Vidmar Klarić, direktorica ZAPRAF-a, Valentina Wiesner, predsjednica DZNAP-a, Dražen Klarić, glavni urednik i član uprave Večernjeg lista, Nikša Bratoš, predsjednik HGU-a te predstavnik/ca Društva hrvatskih filmskih redatelja DHFR. Prvi put od donošenja novog Zakona, na jednom mjestu okupit će se predstavnici udruženja kreativaca koji će iz vlastitih perspektiva ocijeniti odredbe novog zakona i te prognozirati njegove učinke na budućnost kreativne zajednice u Hrvatskoj.

Gost predavač iz Velike Britanije u svom će predavanju „What’s next in music?“ ponuditi predviđanje glazbenog pejzaža u 2022. i ubuduće što će, pak, poslužiti kao uvod u panel diskusiju s domaćim mladim kreativcima i (digitalnom) dobačaju njihovog stvaralaštva izvan granica Hrvatske. Pozornica MAKK-a poslužit će i za ekskluzivno predstavljanje velikih glazbenih projekata: novog portala HDS-a nazvanog Glazba.hr i projekta Rap School, koji je u suradnji HDS ZAMP-a s 24sata i platformom Joomboos financiran od strane EUIPO-a, Ureda EU za intelektualno vlasništvo.

Spomenute prezentacije i paneli samo su dio dvodnevnog sadržaja ovogodišnjeg MAKK-a u organizaciji stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva za autorsko pravo.

MAK konferencija već je tradicionalno mjesto susreta kulturne i kreativne industrije s pravnom branšom i sektorom čije je poslovanje vezano za prava intelektualnog vlasništva. Ove godine dolazi u nikad izazovnijem trenutku za kreativce i kreativnu zajednicu. Zato su 2. i 3. prosinca obavezni termini za dvodnevni networking, upoznavanje s aktualnim pravnim i tržišnim trendovima te pogled u kreativnu budućnost!

Sudjelovanje na ovogodišnjoj konferenciji je besplatno, uz prethodnu prijavu i predočenje covid potvrde, a za sve koji nisu u mogućnosti prisustvovati bit će dostupan live streaming.

Više o MAKK-u pratite na službenim web stranicama konferencije www.makk.hr

Idi na 24sata