To je to što me zanima!

Novi okusi tradicije spremni su oplemeniti vaš blagdanski stol

Ovih blagdana počastite se okusima tradicije koje bjelovarski majstori sirari donose u novom izdanju – dulje odležanim sirevima u kori. Dulje odležavanje stvara punije i osebujnije okuse, a kora ih brižno čuva
Vidi originalni članak

Ovih blagdana počastite se okusima tradicije koje bjelovarski majstori sirari donose u novom izdanju – dulje odležanim sirevima u kori. Dulje odležavanje stvara punije i osebujnije okuse, a kora ih brižno čuva. 

Iz Sirele tako dolazi nova Bilogorska gouda, punomasni polutvrdi kravlji sir koji tijekom zrenja od šest tjedana poprima slatkastu i blago pikantnu aromu. Kako vrijeme prolazi, okus postaje sve izraženiji i složeniji, a gouda se pretvara u pravu deliciju. 

Podravec je jedinstveni polutvrdi masni sir koji se od kravljeg mlijeka u Sireli proizvodi više od 40 godina. Novi Podravec u kori također dozrijeva šest tjedana, tijekom kojih do punog izražaja dolaze njegova izrazito žuta boja i blago kiselkasti okus. Istinski okus Podravine, utkan u sir.

No, Sirelina reputacija ne proizlazi samo iz njene tradicije, već i pripadnosti najvećoj svjetskoj sirarskoj obitelji, koja hrvatskom tržištu predstavlja dva potpuno nova sira u kori iza kojih se također kriju birano mlijeko i tradicija vrhunske izrade. 

Mali gorski jedinstveni je sir od ovčjeg mlijeka nastao u Pirinejskom gorju, na granici Francuske i Španjolske. Ovaj se sir i danas proizvodi na tradicionalan način, koji uključuje ručnu mužnju ovaca lokalnih pastira. Dozrijeva minimalno 70 dana, tijekom kojih se razvijaju njegov blag okus i miris, netipičan za ovčje sireve. 

Iz španjolske pokrajine La Manche stiže Pašnjak, miješani sir od ovčjeg i kravljeg mlijeka koji imenom otkriva svoje porijeklo – za njegovu izradu koristi se mlijeko ovaca i krava koje slobodno pasu po prostranim pašnjacima bogatima aromatičnim biljkama koje ovom siru daju poseban okus. Osim po okusu, Pašnjak ćete lako raspoznati po specifičnom uzorku na kori.

Sir je složena namirnica koja zahtijeva umijeće, kako u izradi tako i u konzumaciji. Stavite ove probrane sireve u središte pažnje i pustite da govore sami za sebe. Složite ih u lijepe i bogate sirne plate, upotpunite svježim i sušenim voćem, orašastim plodovima, džemovima i probranim suhomesnatim narescima. Uživajte u blagdanima, druženjima i novim okusima tradicije.

 

Idi na 24sata