To je to što me zanima!

Očuvanje kulturne baštine kao bitan segment društveno odgovornog poslovanja

Ovoga puta Germania Sport donirala je sredstva Viteškom udruženju Kumpanjija iz Blata na Korčuli, pitoresknog gradića u srcu otoka, na području kojega i sama djeluje
Vidi originalni članak

U posebnom fokusu društveno odgovornog poslovanja Germanie svakako je kultura i pomoć lokalnoj zajednici, a donacijom Viteškom udruženju Kumpanjija upravo je navedeno stavljeno u fokus.

Viteško udruženje Kumpanjija - Blato temeljna je folklorna udruga u Blatu na Korčuli i jedna od najstarijih hrvatskih povijesnih postrojbi kojoj je glavni cilj očuvanje, njegovanje i promicanje viteškog plesa od boja te cjelokupne bogate kulturno-povijesne baštine. Udruženje je statutarno utemeljeno 1927. g., a svoje korijene vuče iz vojničkih postrojbi srednjeg vijeka te je najbolji promotor Blata i blatskog folklora te Republike Hrvatske u inozemstvu.

Udruženje je također mjesto susreta i okupljanja mladih žitelja kraja, ali čak i mladih internacionalnih gostiju na Međunarodnim folklornim večerima, a upravo su za organizaciju jedne takve večeri utrošena sredstva donacije.

Mačevalački ples izvodi se uz ritam bubnja i zvuk mišnjice. Taj ples od boja prenosi tradiciju narodne vojske koja je u svakom trenutku mogla stupiti u obranu otoka. Zato su se mještani udruživali u narodnu vojsku koja je branila mjesto od napada osvajača. Bubnjar je bubnjajući obilazio mjesto s nagovještajem opasnosti i pozivao na okupljanje, a nakon svake borbe s neprijateljem igrao se viteški ples.

Prostorije Kumpanjije je posjetila menadžerica korporativnih poslova Germanije Sport Kristina Džigurski kako bi uručila donaciju.

Idi na 24sata