To je to što me zanima!

Okuse starog Zagreba pripremao i gradonačelnik

Osim poznatih kuhara, foodblogera i celebrityja u pripremi  grill specijaliteta okušali su se i učenici Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb te uz gradonačelinika Milana Bandića i ugostitelje Zlatka i Rudolfa Puntijara pripremili nekoliko jela na temu okusa starog Zagreba.
Vidi originalni članak

Atraktivan program i lijepo vrijeme prošlog vikenda privukli su više desetaka tisuća Zagrepčana na glazbeno kulinarsku manifestaciju Zagreb Chill and Grill na Bundeku. 

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pridružio se mladima u kuharskom showu na Bundeku želeći tako potaknuti mlade na izbor strukovnih zanimanja važnih za Zagreb kao europsko turističko središte.  „Grad Zagreb koji se nameće kao turističko središte potiče razvoj strukovnih zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu i time mladim generacijama daje poticaj za profesionalni rast unutar strateškog usmjerenja grada. Zato Grad Zagreb u kontinuitetu raznovrsnim programima usmjerava mlade ljude na upis u strukovne programe obrazovanja za kojima postoji povećana potražnja na području grada te dobra perspektiva za zapošljavanje i ekonomsku sigurnost“ istaknuo je gradonačelnik. 

Od ravnatelja škole Mladena Smodlake saznali smo da je Ugostiteljsko – turističko učilište Zagreb najstarija ugostiteljska škola u Republici Hrvatskoj i ove godine slavi svoju 100 obljetnicu. Prvi naziv škole je bio Stručna škola za gostioničarsko - kavanarske naučnike. Nazivi škola su se više puta mijenjali kroz povijest, a današnje ime nosi od 1999.  Nakon 2. svjetskog rata škola se preselila u Frankopansku 8. , a 1997. se seli na novu lokaciju u Utrinama na adresi Kombolova 2a.  Škola ima 4 kabineta  kuharstva, 4 kabineta posluživanja i 1 kabinet  slastičarstva te raspolaže s dvije školske radionice restoran Frankopan i restoran Stara zagrebačka škola  koje su otvorenog tipa. U školi se izvodi redovna nastava i obrazovanje odraslih za zanimanja konobar, kuhar slastičar (trogodišnja zanimanja) i turističko-hotelijerski komercijalist (četverogodišnje zanimanje). Zanimanje kuhar je najtraženije zanimanje, isto tako zadnjih deset godina osjetno se smanjio interes za zanimanje konobar, iako je to zanimanje u zadnje vrijeme jako traženo. Svi slastičari koji završe školu se odmah zapošljavaju, dok turističko-hotelijerski komercijalisti svojim stečenim znanjem mogu uz ugostiteljske poslove obavljati i poslove na recepcijama i u turističkim agencijama ili ako se žele dalje obrazovati uz položenu državnu maturu, mogu upisati  fakultet.

„Naši učenici praktičnu nastavu obavljaju u školskim radionicama, ugostiteljskim objektima, hotelima, turističkim agencijama po Zagrebu, a stručnu praksu ljeti na moru. Učenici sudjeluju u brojnim natjecanjima  i osvajaju odlične rezultate. U zadnje vrijeme dosta imamo polaznika u obrazovanju odraslih koji se najčešće  u jednoj godini žele prekvalificirati za zanimanje kuhar, slastičar i turističko-hotelijerski komercijalist. Uvjet za to je da imaju prethodno završenu srednju školu. Prekvalifikacija u željeno zanimanje im omogućava da dođu što prije do zaposlenja.“ rekao je stručni učitelj Mato Đurović.

 „Kod pripreme roštilja bitan je osjećaj mjere. Ljubav je također važan sastojak. Sve je u osjećaju, među vrhovima prstiju. Time se postiže harmonija okusa, mirisa, mirodija i ljubavi” poručio je gradonačelnik Milan Bandić.

Sve namirnice korištene za pripremu jela u kuharskom showu nabavljene su od zagrebačkih OPGova jer manifestacija daje podršku mikro poduzetništvu osiguravajući priliku za povećanje prodaje i vidljivosti ugostiteljima, craft pivovarama te OPG-ovima kao službenim dobavljačima manifestacije. 
 

Idi na 24sata