To je to što me zanima!

Predstavljen ZGHACK - najveće događanje za osnovnoškolce u gradu zagrebu

Zagrebački holding predstavio je danas u Osnovnoj školi „Medvedgrad“, najveće događanje za osnovnoškolce u gradu Zagrebu – ZGHACK.
Vidi originalni članak

ZGHACK je timsko natjecanje učenika zagrebačkih osnovnih škola u rješavanju problema vezanih uz zaštitu okoliša i održivo gospodarenje otpadom u vlastitom domu i zajednici. Natjecanje se temelji na konceptu „green hackathona“ – strategiji učenja koja omogućuje učenicima da se suoče s današnjim ekološkim problemima i ponude svoje viđenje rješenja.

Projekt je predstavio Boris Sesar, inicijator ZGHACK-a i član Uprave Zagrebačkog holdinga.

"ZGHACK je logičan nastavak edukativnog projekta „Odvajamo otpad, usvajamo navike!" koji je također namijenjen djeci. Ovim projektom dodatno ih potičemo na aktivan pristup poželjnom ponašanju prema zaštiti okoliša s posebnim naglaskom na gospodarenje otpadom. Nakon prednatjecanja u školama, koje traje do 8. svibnja, u hackathon ulazi 14 timova sa zadatkom da na kreativan način odgovore na jedan od pet izazova koje smo im pripremili. Timovi pozvani u hackathon verziju svoje ideje razvijat će tijekom dva dana, odnosno 20. i 21. svibnja 2022. godine, u ZICER-u na Minecraft Education Edition platformi", istaknuo je Sesar.

Bogat nagradni fond za natjecatelje

Također je najavljen i bogat nagradni fond koji je osiguran u suradnji sa sponzorima i prelazi 100.000 kuna. U hackathonu se natječu timovi podijeljeni u dvije dobne skupine: od 3. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda. Na završnoj prezentaciji svih rješenja, koja će se održati na Bundeku, u nedjelju, 22. svibnja od 10 do 14 sati, nagrade će osvojiti 3 tima iz svake dobne skupine.

  • Prva nagrada: prijenosna računala za učenike i električni romobil za mentora. Sponzor nagrada je KING-ICT
  • Druga nagrada: poklon bonovi za web shop Žuti klik u vrijednosti od 2.500 kuna. Sponzor nagrada je Hrvatska pošta
  • Treća nagrada: Iskon Mobile WiFi (džepni router + besplatna uslugu u trajanju godine dana). Sponzor nagrada je Iskon.Najbolji tim osvojit će i posebnu nagradu za svoju školu – uređenje okoliša škole, kojoj je sponzor Croatia osiguranje.

Osigurana je i posebna nagrada publike: najbolja tri tima prema mišljenju publike vodimo u Savudriji od 10. do 12. lipnja 2022. na VII. Međunarodnu dječju ronilačku eko patrolu gdje će učiti roniti pod vodstvom instruktora ronjenja, sudjelovati u čišćenju podmorja i još brojnim aktivnostima koje osiguravamo u suradnji s partnerima.

Stručna podrška partnera - Algebre i Microsofta Hrvatska

Predsjednik Uprave Algebre, Tomislav Dominković, koja je stručni partner na projektu te ima bogato iskustvo u radu s djecom i tehnologijama, istaknuo je kako je Algebra sa zadovoljstvom prihvatila sudjelovanje u projektu i dala stručnu podršku u kreiranju zadataka i mentoriranju, budući da se ZGHACK izvrsno uklapa u njihovu misiju.
 
"Kroz niz programa koje provodimo posljednjih godina - poput Digitalne akademije koju je do danas prošlo nekoliko desetaka tisuća djece širom Hrvatske, ljetnih i proljetnih kampova te radionica razvoja računalnih igara, u Algebri tijekom cijele godine razvijamo digitalne vještine djece i mladih. Stoga nam je zadovoljstvo biti dijelom projekta koji je usmjeren na rješavanje realnih izazova u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša u digitalnom okruženju, a koja se mogu primijeniti u stvarnom životu. Na taj način dodatno osvještavamo mlade o važnosti gospodarenja otpadom i te potičemo njihovu kreativnost u digitalnom svijetu koji im je blizak“ – naglasio je Dominković. 

Jedan od stručnih partnera ovog projekta je i Microsoft Hrvatska. Prema riječima direktorice Microsofta Hrvatska, Tatjane Skoko, Microsoft podržava sektor obrazovanja kroz različite programe, resurse i tehnološka rješenja, poput Minecraft platforme koju će učenici koristiti u ZGHACK-u.

"Minecraft je platforma za učenje koja izgrađuje STEM vještine, potiče kreativnost i angažira učenike u rješavanju problema na jedan zabavan način, bazirajući se na igricama. Djeca mogu biti inovativni pokretači promjena i veselimo se vidjeti kako oni vide svijet oko sebe, kako kroz igru i maštu pronalaze rješenja za ekološke izazove današnjice", naglasila je Skoko.

Projekt je podržala i ravnateljica OŠ 'Medvedgrad' Marija Kovač, koja je istaknula kako se putem ovog projekta ostvaruje i dio odgojno-obrazovnih ishoda vezanih uz zaštitu okoliša, gospodarenje otpadom, kao i dio očekivanja međupredmetnih tema vezanih za održivi razvoj.

"Svjesni smo da je gospodarenje otpadom globalni problem te se tema zaštite okoliša, gospodarenja otpadom i recikliranja obrađuje u nizu predmeta i školskih aktivnosti. Kao podrška i poticaj učenicima da promišljaju o rješenjima vezanim za postavljene izazove u ZGHACK-u, već su se uključili učitelji prirodne grupe predmeta i razredne nastave uz podršku učitelja informatike“ – poručila je ravnateljica OŠ Medvedgrad.

Zagrebački holding i partneri pozivaju sve zagrebačke osnovnoškolce i njihove školske mentore da se prijave na natjecanje ZGHACK, a sve uvjete kao i obrazac za prijavu mogu pronaći na službenoj web stranici projekta zghack.zgh.hr

Prijavi se i budi m@li zeleni za velike stvari!

Više na web stranici projekta, prezentaciju projekta možete preuzeti ovdje.

Idi na 24sata